JUSS OG SAMFUNN

Remis igjen

Sjakkverdensmester Garry Kasparov og IBMs superdatamaskin Deep Blue spilte remis for andre gang onsdag. Dermed står det 2-2 før det nest siste spillet starter lørdag.

Eirik Flaa
9. mai 1997 - 11:04

Kasparov tilbød remis etter at Deep Blue hadde gjort sitt 56. trekk i den fem timer lange matchen, noe silisium-kjempen umiddelbart aksepterte. Det var den andre dagen på rad at den 34-årige russeren og Deep Blue spilte uavgjort. Totalt skal det spilles seks matcher, den femte går av stabelen lørdag.

Kasparov er kjent for å spille aggressivt fra start, men i det fjerde spillet åpnet han svært defensivt, noe stormester John Fedorowicz kommenterte slik: "Ikke tale om at Kasparov ville spilt slik mot en menneskelig motstander".

Allerede i det 20. trekket ofret Kasparov en bonde, noe som gav ham ekstra rom til å manøvrere dronningen, tårn og løpere. For å redusere presset posisjonerte Deep Blue bøndene rundt kongen. I det 35. trekket la Kasparov ytterligere press på datamaskinen med å flytte fram et tårn, og tok tilbake en bonde. Russeren klarte imidlertid ikke å utnytte fordelen, til tross for at Deep Blues konstruktører de siste to timene bare hadde et ørlite håp om at datamaskinen skulle klare å ri av stormen.

Murray Campbell, en av medlemmene i Deep Blues team, innrømmer overfor Wall Street Journal at datamaskinen aldri var i posisjon til å slå Kasparov.

Sjakkverdensmester Kasparov slo Deep Blue 4-2 i det første oppgjøret i Philadelphia i februar i fjor. Siden da har IBMs ingeniører oppgradert maskinen, som nå kan kalkulere dobbelt så mange posisjoner i sekundet, nærmere bestemt 200 millioner...

Spill fem og seks spilles lørdag og søndag. Kasparov kan sette 700.000 dollar på bankboka dersom han vinner, 400.000 dollar om han taper og 550.000 dollar hvis han spiller uavgjort mot datamaskinen. Sjekkutsteder er IBM, som arrangører megareklamejippoen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.