Rendyrket designmobil fra B&O

Bang & Olufsens første mobiltelefon er rendyrket stil for velbeslåtte uten interesse for teknologi.

Bang & Olufsens første mobiltelefon er rendyrket stil for velbeslåtte uten interesse for teknologi.

Tanken bak den nye mobilen, som har fått navnet «Serene», var å oppnå bekvem og praktisk kommunikasjon, skriver Samsung og Bang & Olufsen i en pressemelding.

I dette ligger det at telefonen er stilren, og at selskapene har valgt ut den funksjonaliteten de mener målgruppen trenger.

– Teknologien er blottet for unødvendige funksjoner og instruksjoner, skriver selskapene.

De har laget et eget nettsted for telefonen, og der vektlegges design og bare design. Det tok flere minutter å finne en liten lenke til de tekniske spesifikasjonene, som ligger i en ekstern pdf-fil, ikke sammen med resten av presentasjonen.

For 1 100 euro får man en råstilig mobil, som definitivt skiller seg ut fra mengden. Men den er slett ikke den best utstyrte mobilen på markedet. Den har riktignok triband, men bare GPRS som databærer, ikke Edge eller 3G, som nå begynner å bli vanlig.

Kameraet er heller ikke blant de med størst oppløsning, kun 0,3 megapixler. Telefonen veier 110 gram og batteriet varer i 250 timer hvis man ikke bruker telefonen og i tre timer hvis man snakker konstant.

Men, som nevnt, er det ikke antallet teknologiske funksjoner som står i sentrum for denne telefonen, men utformingen av dem.

Samarbeidet startet i begynnelsen av 2004.

– Alle aspekter ved design og teknologi er gjennomsyret av et nøye gjennomtenkt forhold mellom form og funksjon som gjør både den minimalistiske designen og bruken av telefonen like enkel som elegant. Navnet på telefonen, «Serene», gjenspeiler nøkkelbegrepene elegant enkelhet og raffinert minimalisme, skriver selskapene.

De legger vekt på at alle farger, skrifttyper, skjermformater er valgt spesielt med tanke på å oppnå logisk betjening. Forholdsvis bred skjerm skal gjøre det behagelig å lese, og antallet telefonfunksjoner er begrenset for å gjøre det mulig å anvende et mindre antall menyer, noe som igjen skal gjøre opplevelsen av Serene logisk og intuitiv.

Telefonen har knappene plassert i en sirkel. Dette var riktignok vanlig på riktig gamle mobilapparater, men alle som skriver mye SMS, vil nok slite med å venne seg til dette. Nokia prøvde seg med dette på en av sine mobiler, men gikk bort fra det i senere utgaver av samme mobil. Siemens SX1 er et annet eksempel på en telefon med uvanlig tastatur, som ikke solgte bra.

Sirkulært tastatur ser bra ut, men det spørs om ikke B&O har latt stilig design styre for mye, og ikke la form følge av funksjon, som det heter i funksjonalistenes gamle slagord.

Til toppen