Rens PC-en før filsletteren slår til

En orm som sletter filer 3. februar er også den med størst spredning i Norge akkurat nå.

En orm som sletter filer 3. februar er også den med størst spredning i Norge akkurat nå.

IT-sikkerhetsselskapet Norman har oppgradert den såkalte «Kama Sutra»-ormen fra medium til høy på risikograderingen. Av en eller annen grunn har ikke virusvernernes samarbeid om felles navngiving av datavirus og -ormer slått gjennom, og ormen er kjent som blant annet W32/Small.KI@mm, W32/Nyxem-D, W32.Blackmal.E, W32/MyWife.d@MM, Email-Worm.Win32.VB.bi, Worm_Grew.A, W32/Kapser.A@mm, W32/VB.NEI og Worm/KillAV.GR.

Det er en klassisk orm som spres i form av vedlegg til e-post, hvorav mange, men ikke alle, spiller på sex. Klikker du på vedlegget, aktiveres kode som deaktiverer visse typer antivirus ved å slette oppføringer i Windows-registeret, samt kode som sletter filer i utbredte formater som Office – blant annet Word og Excel – Acrobat og Photoshop, samt flere populære arkivformater.

Filslettingen foregår den 3. i hver måned.

Norman opplyser at selskapets virusvern er immun overfor denne ormen. Selskapet anbefaler alle å sjekke at virusvernet er oppdatert og aktivt, i god tid før filsletteren slår til 3. februar.

Telenors løpende virusstatistikk viser at gjennomsnittlig døgnfangst av ormen – som Telenor kaller Worm_Grew.A – økte med nesten 16 prosent fra forrige uke til sist uke, mens den har holdt seg noenlunde konstant de to siste døgnene. Den siste uken sto Grew for 15,2 prosent av all virusfangsten, mot 12,1 prosent det siste døgnet. Det fanges betydelig flere virus på hverdager enn i helgene.

    Les også:

Til toppen