Resirkulerte PC-er vil danke ut NC-er

Windows-terminaler, hovedsakelig resirkulerte PC-er, vil erobre mye av markedet NC-leverandørene har tenkt seg, heter det i en fersk rapport fra Ovum.

Windows-terminaler, hovedsakelig resirkulerte PC-er, vil erobre mye av markedet NC-leverandørene har tenkt seg, heter det i en fersk rapport fra Ovum.

Rapporten er skrevet av seniorkonsulent Katy Ring hos det britiske analyseselskapet Ovum, og heter Network Computers: Risks and Rewards for Business.

Flere faktorer taler mot NC-er, konkluderer Ring i rapporten. Samlede eierkostnader er ennå ikke en nøkkelfaktor når bedrifter legger opp sine IT-innkjøp. Java er stadig et forholdsvis umodent språk, og hensynet til applikasjoner vil holde organisasjoner til Windows-sentrert maskinvare de nærmeste fem årene. I den rimelige enden vil man følgelig heller velge Windows-terminaler enn NC-er.

Rapporten slår fast at programvaren som kjøres på de ulike arbeidsplassene er den viktigste faktoren i bedrifters IT-strategi. Programvaren skal være egnet, pålitelig og enkel å administrere. Det framtidige behovet for programvare avgjør hvordan man vil investere i maskinvare.

Ring sier til Newsbytes at måten NC-tanken er blitt markedsført på, har fått kjøpere til å innse behovet for rimeligere maskinvare som er enklere å administrere. Men dette har ikke ført til noen dreining vekk fra Windows og Microsoft. Windows-terminaler er rimelige og enkle å administrere, og passer bra til "lette" Windows-brukere.

I neste omgang kan dette imidlertid slå tilbake mot Microsoft og Intel, mener Ring. Microsoft vil merke mindre trang til å oppgradere programvare, mens Intel vil tape på at færre vil oppgradere sine PC-er.

Det heter i rapporten at i USA, Vest-Europa og Japan vil nett-terminaler, NC-er og NetPC-er utgjøre 22 prosent av den samlede installerte basen innen 2003. Men den samlede omsetningen av disse nye klienttypene vil bare utgjøre 13 milliarder dollar globalt i perioden 1998 til 2003.

Den installerte basen av Windows-terminaler vil ha vokst til 19 millioner enheter i 2003. Det store flertallet av disse vil være rekonfigurerte PC-er, og den samlede omsetningen av slike apparater i samme periode vil beløpe seg til fem milliarder dollar.

  • Ovum-rapporten koster 1.195 UKP - rundt 12.000 kroner - og kan bestilles fra Ovums nettsted (se lenke oppe til høyre på denne siden). Rapporten skal representere ni måneders forskning.
Til toppen