Ressursbesparende "mouse-over"-effekt

I digi.nos serie med smart bruk av Ajax, vises denne gang en måte å redusere nedlastingstiden til lange oversikter.

I digi.nos serie med smart bruk av Ajax, vises denne gang en måte å redusere nedlastingstiden til lange oversikter.

Ajax er en betegnelse på en samling webteknologier som har fått mye oppmerksomhet den senere tiden. I utgangspunktet er ordet Ajax en forkortelse for asynkron Javascript utvidet med XML og er basert på disse og andre kjente webstandarder. Uttrykket ble første gang brukt i denne artikkelen.

digi.no vil derfor i tiden fremover noen ganger i uken kjøre en artikkelserie som vil vise eksempler på bruk av Ajax. Målet er å presentere ideer som våre lesere kan bygge videre på og ta i bruk.

Den amerikanske DVD-utleietjenesten Netflix har tatt i bruk Ajax for redusere mengden av data som må lastes ned for å vise selskapets Top 100-liste over utleide filmer. I stedet for at informasjon om hver eneste film lastes ned samtidig, lastes informasjonen om den enkelte film først ned i det brukeren plasserer muspekeren over en lenke til filmen. Da åpnes straks et lite vindu ved siden av muspekeren, hvor et kortfattet sammendrag om filmen og et bilde av DVD-coveret vises.

Du kan selv prøve løsningen til Netflix her.

    Les også:

Fortell gjerne din mening i debatten nedenfor. Det er til fordel både for tilbydere og brukere at løsningene er så gode som mulig.

Noe av tankegangen bak Ajax-tilnærmingen er at løsningene skal være plattform- og nettleseruavhengige, at de ikke skal kreve noe form for plugins, samt at de i et nettleservindu skal fungere på lignende måte som det selvstendige applikasjoner. På langt nær alle løsninger som hevdes å være Ajax-baserte fyller alle disse «kravene».

Selv om vi har opparbeidet oss en god liste med Ajax-eksempler, tar vi gjerne imot flere. Eksemplene bør ikke ha identisk funksjonalitet som løsningene vi allerede har presentert. Dessuten må de selvfølgelig være åpent tilgjengelige for testing.

Tipsene kan sendes til harald@digi.no

Til toppen