BEDRIFTSTEKNOLOGI

Resultatnedgang for Tele Danmark

Tele Danmark bød ikke på de store overraskelsene da selskapet klokken 15:00 tirsdag presenterte regnskapet for 1996. Den danske teleoperatøren kan vise til et overskudd etter skatt på 3,3 milliarder kroner. Nå forbereder selskapet store bemanningskutt.

Øystein Kvistad
18. mars 1997 - 16:11

Til tross for at Tele Danmark satte omsetningsrekord i 1996 med et netto salg på 23,3 milliarder kroner, en økning på 4,3 milliarder kroner, må altså selskapet konstatere en nedgang i overskuddet på 11 prosent sammeliknet med 1995.

Belgacom inngår i regnskapsoppgjøret fra 1. april med en omsetning på vel 3,3 milliarder kroner. Ser en bort fra virkningen av dette har økningen i Tele Danmarks netto omsetning vært knappe seks prosent.

Til tross for vesentlig økte omkostninger til markedsføring på mobilområdet steg driftsresultatet før finansielle poster med seks prosent, og utgjør vel 4,5 milliarder kroner.

- Det er tilfredsstillende at konsernets forretningsaktiviteter utvikles på et lønnsomt grunnlag til tross for økt konkurransepress, sier administrerende direktør Hans Würtzen i Tele Danmark.

- Fortsatt satsing på nye forretningsområder i både inn- og utland og strukturrasjonaliseringer i kjernevirksomheten, preger i stigende grad den driftsmessige utviklingen. Det er for eksempel gledelig at internettrafikken utgjør en vesentlig del av veksten i telefontrafikken innenlands, sier Würtzen.

En rekke av Tele Danmarks satsingsområder på langsiktige investeringer viser allerede positive resultater. På utenlandssiden gjelder det for eksempel Belgacom som bidro med 230 millioner kroner til 1996-resultatet. Og innenlands mer enn fordoblet Tele Danmark Mobil sitt kundetall på GSM.

Antallet sysselsatte i kjernevirksomheten ble i 1996 redusert med 849, omlag seks prosent, mens det ble ansatt 1141 nye på vekstområder som kabel TV, mobiltelefoni og internasjonal virksomhet. Ved utgangen av 1996 hadde konsernet i alt 16.768 medarbeidere, totalt sett en økning på 1,8 prosent fra 1995. Varslede rasjonaliseringstiltak vil imidlertid føre til at Tele Danmarks medarbeiderstab fram mot midten av 1998 blir redusert med 2000 ansatte.

- Liberaliseringen av telefoniområdet vil resultere i intensivert konkurranse i 1997, og Tele Danmark må til en viss grad - avhengig av kommende lovgivning - imøtese betydelige tapte markedsandeler. Vi forventer imidlertid at strukturrasjonaliseringene og økt omsetning på satsingsområdene vil skape basis for et driftsresultat som er bedre enn i 1996 - selv om vi også må regne med vesentlige merutgifter til sluttvederlag og pensjonsbidrag i forbindelse med de varslede rasjonaliseringstiltakene i 1997, sier Würtzen.

Selv om Tele Danmarks overskudd er redusert med 11 prosent fra 1995 til 1996 går styret i selskapet inn for å øke utbyttet per aksje fra 16 kroner i 1995 til 17 kroner for fjoråret.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.