Resultatslipp: Microsoft, Intel, Motorola og Texas Instruments

Knallsterkt Microsoft-salg, knallmarginer i Intel, pent pluss for Motorola og bedre enn ventet fra Texas Instruments. Her er nøkkeltallene:

Det har vært snakket lenge og mye om den store teknologinedturen, men alle de fire amerikanske IT-gigantene som i går la frem tall for siste kvartal gjør sitt for å bedre på investorenes humør i forkant av påska.

Microsoft la i går frem knalltall for sitt salg i fiskale tredjekvartal. Det er hovedsakelig takket være sitt nye lisensieringsprogram at Microsoft igjen overinnfrir markedets forventninger på omsetning, men selskapets signaler om et fortsatt kjølig miljø for teknologikjøp satte likevel en støkk i markedet.

Microsoft endte på et resultat på 2,79 milliarder dollar, eller 26 cent per aksje i sitt regnskapsmessige tredje kvartal, som ble avsluttet 31. mars. Det er én cent bedre enn i samme kvartal i fjor, og hele 2 cents over analytikernes estimater, skriver Wall Street Journal.

Selskapet hadde også en kraftig salgsvekst på hele 8,1 prosent, og omsatte i kvartalet for 7,84 milliarder dollar. Det var server-programvare som drev opp salget, og økte med hele 21 prosent. Også operativsystemet XP selger svært godt. Det var på forhånd ventet en omsetning på 7,75 milliarder dollar ifølge estimater innhentet av Thomson First Call.

Tallene sendte Microsoft opp over én dollar i etterbørs-handelen i natt til 25,80 dollar, fra 24,61 dollar i ordinær handel.

Eneste sky på Microsofts blå himmel: Xbox-salget tar fortsatt ikke av skikkelig, og det er stadig flere røster som spør om ikke spillsatsingen er i overkant kostbar for programvaregiganten. Microsofts Xbox-enhet, Home and Entertainment, omsatte for 453 millioner dollar i kvartalet, mot et salg på 778 millioner dollar i samme periode året før. Nå har Microsoft dumpet prisen kraftig på selve spillkonsollen, men det er sviktende marked fremfor lavere utsalgspris som bidrar til omsetningsfallet. Så sent som i forrige måned ble Xbox-prisen kuttet med 20 prosent her i Europa. Microsoft vil ikke kommentere om ytterligere priskutt på Xbox er i vente.

Også Intel overgikk markedets forventninger i går: Verdens største databrikkeprodusent hadde på forhånd varslet at resultatet i første kvartal ikke ville bli like godt som først ventet, men selskapet kan igjen vise til formidable marginer.

Intel endte på en bruttomargin i kvartalet på 52 prosent - godt over guidingen på noe under 50 prosent.

Selskapet fikk et resultat i første kvartal på 915 millioner dollar, eller 14 cents per aksje, ned fra 936 millioner dollar i samme periode i fjor. Omsetningen endte på 6,75 milliarder dollar. Det var ventet et resultat på 12 cents per aksje ifølge estimater innhentet av Thomson First Call, mens omsetningsestimatene lå i området 6,6 til 6,8 milliarder dollar.

Intel steg pent i etter børs-handelen i kjølvannet av resultatfremleggelsen.

- Dette er et solid kvartal for oss. Det er ikke godt nok til å bli direkte opphisset, men det er definitivt oppmuntrende, sa finansdirektør Andy Bryant.

Også Motorola-tallene var gode nok til at aksjen ble sendt oppover hele seks prosent av markedet i etter børs-handelen.

Verden nest største mobiltelefonprodusent la frem et overskudd for første kvartal på 169 millioner dollar, eller 7 cents per aksje, mot minus 20 cents i samme periode året før.

Dette er det tredje kvartalet på rad med plusstall etter at de foregående seks endte opp i rødt.

Før ekstraordinære poster endte resultat på 1 cent, som var på linje med konsensus innhentet av Thomson First Call.

Omsetningen endte på 6,04 milliarder dollar, mens analytikerne ventet 6,06 milliarder dollar.

Motorola ser nå et resultat 1-3 cents i andre kvartal og 35,40 for hele året. Det er ned fra tidligerer guiding på henholdsvis 3-5 cents og 40 cents. Analytikernes estimater lå 35 cents for 2003, skriver digi.nos søsterpublikasjon iMarkedet.

En stor utfordring for Motorola fremover blir å vinne terreng i det sterk voksende kinesiske markedet. Kina er Motorola største marked utenfor Nord-Amerika, og Motorola og de andre veletablerte telekommerkene angripes nå fra alle kanter i landet. Det er lokale aktører som presser på - kinesiske produsenter av telekomutstyr bygger aggressivt opp sin produksjonskapasitet og er svært konkurransedyktig på pris.

Også Texas Instruments overinnfridde i går: Selskapet la frem et nettoresultat på 119 millioner dollar i første kvartal i år mot et minus på 38 millioner dollar i samme periode i fjor.

Også omsetningen øker - nærmere bestemt med 20 prosent til 2,19 milliarder dollar.

Resultat per aksje landet på syv cents, mens markedet hadde ventet et overskudd på seks cents per aksje. Det ga en markert kursoppgang på NYSE.

Mer om de fire selskapenes guidinger for fremtidige prestasjoner finner du hos digi.nos søsterpublikasjon iMarkedet.

Les mer om:
;