Retter nettleservalg etter klage

Microsoft bytter kode som ga fordeler til Google Chrome.

Retter nettleservalg etter klage

Microsoft bytter kode som ga fordeler til Google Chrome.

Algoritmen som beregner plassering for nettlesere i det pågående nettleservalget i Windows er oppdatert av Microsoft.

De fem mest brukte nettleserne skal vises i en valgskjerm i tilfeldig rekkefølge, men plasseringen ble ikke tilfeldig nok. Det påpekte blant annet IBMs sjefsarkitekt for ODF, den kjente Microsoft-kritikeren Rob Weir.

Opprinnelig havnet Googles Chrome først i flertallet av visningene. Samtidig havnet Microsofts egen Internet Explorer på femteplass i over halvparten av tilfellene.

Valgskjermen, som ble rullet ut som en obligatorisk Windows-oppdatering i forrige uke, ber rundt 200 millioner europeere om å ta stilling til hvilken nettleser de vil ha. Ordningen er tvunget igjennom av EU for å sikre konkurranse.

I helgen oppdaget Rob Weir at JavaScript-koden som genererer plasseringer i nettleservalget er oppdatert. Etter å ha testet den nye koden sier han seg nå fornøyd med metoden som er brukt.

Weir påpeker også at Microsoft ikke er alene om å benytte seg av det han omtaler som feil i beregning av tilfeldige tall.

- Det er en kjent tabbe, skriver han. Han forklarer hvorfor i dette blogginnlegget.

Microsoft bekrefter overfor The Register at de nå har endret koden slik at det blir mer rettferdig for de ulike nettleserprodusentene.

- Vi er sikre på at den justerte algoritmen er bedre. Samtidig vil vi takke for tilbakemeldingene vi har fått fra utviklere, heter det i en uttalelse fra programvaregiganten.

Blir det endringer?

Senere i dag kommer digi.no med oppdatert nettleserstatistikk, som kanskje gir en pekepinn på om nettleservalget har ført til endringer eller ikke.

    Les også:

Til toppen