Retter nettleservalg etter klage

Microsoft bytter kode som ga fordeler til Google Chrome.

Retter nettleservalg etter klage

Algoritmen som beregner plassering for nettlesere i det pågående nettleservalget i Windows er oppdatert av Microsoft.

De fem mest brukte nettleserne skal vises i en valgskjerm i tilfeldig rekkefølge, men plasseringen ble ikke tilfeldig nok. Det påpekte blant annet IBMs sjefsarkitekt for ODF, den kjente Microsoft-kritikeren Rob Weir.

Opprinnelig havnet Googles Chrome først i flertallet av visningene. Samtidig havnet Microsofts egen Internet Explorer på femteplass i over halvparten av tilfellene.

Valgskjermen, som ble rullet ut som en obligatorisk Windows-oppdatering i forrige uke, ber rundt 200 millioner europeere om å ta stilling til hvilken nettleser de vil ha. Ordningen er tvunget igjennom av EU for å sikre konkurranse.

I helgen oppdaget Rob Weir at JavaScript-koden som genererer plasseringer i nettleservalget er oppdatert. Etter å ha testet den nye koden sier han seg nå fornøyd med metoden som er brukt.

Weir påpeker også at Microsoft ikke er alene om å benytte seg av det han omtaler som feil i beregning av tilfeldige tall.

- Det er en kjent tabbe, skriver han. Han forklarer hvorfor i dette blogginnlegget.

Microsoft bekrefter overfor The Register at de nå har endret koden slik at det blir mer rettferdig for de ulike nettleserprodusentene.

- Vi er sikre på at den justerte algoritmen er bedre. Samtidig vil vi takke for tilbakemeldingene vi har fått fra utviklere, heter det i en uttalelse fra programvaregiganten.

Blir det endringer?

Senere i dag kommer digi.no med oppdatert nettleserstatistikk, som kanskje gir en pekepinn på om nettleservalget har ført til endringer eller ikke.

    Les også:

Les mer om: