JUSS OG SAMFUNN

Retter søkelys mot Windows RT og nettlesere

Mozillas bekymring har nådd det amerikanske senatet.

Microsoft hevder at kun selskapet selv er i stand til å lage godt fungerende desktop-applikasjoner for Windows RT.
Microsoft hevder at kun selskapet selv er i stand til å lage godt fungerende desktop-applikasjoner for Windows RT. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. mai 2012 - 11:11

I Microsofts kommende operativsystem for ARM-baserte nettbrett, Windows RT, vil brukerne kun kunne installere Metro-baserte applikasjoner. Operativsystemet vil også kunne kjøre vanlige Windows-applikasjoner i desktop-modus, men dette gjelder kun utvalgte, forhåndsinstallerte applikasjoner fra Microsoft selv, inkludert Internet Explorer.

På grunn av begrensninger i Metro og det tilhørende WinRT-rammeverket, er det funksjonalitet som finnes i dagens nettlesere som ikke kan tilbys i Metro-utgavene. Internet Explorer er den eneste fullverdige nettleseren som kan kjøres i Windows RT, noe som har fått konkurrenter som Mozilla og Google til å uttrykke bekymring. Mozilla omtaler det hele som en uønsket tilbakekomst til «den digitale mørketiden», da Microsoft ved hjelp av konkurransehemmende virksomhet oppnådde godt over 90 prosent andel i nettlesermarkedet.

Denne bekymringen har nå nådd det amerikanske senatet.

En assistent til Herb Kohl, formannen i senatets antitrust-underkomité, sier til The Hill at senatets lovkomité planlegger å granske påstandene om at Microsoft hindrer andre nettleserleverandører å konkurrere med like vilkår med Internet Explorer på visse Windows-utgaver.

Microsoft har tilsynelatende ikke oppgitt noen tekniske årsaker til at det kun er selskapet selv som gis tilgang til å tilby desktop-applikasjoner til Windows RT. Windows 8, som kan kjøres på x86-baserte nettbrett, har ikke slike begrensninger. Argumentene fra Microsoft så langt har vært at Windows RT ikke er Windows, og at det er egenskaper ved ARM-arkitekturen som kun Microsoft kan håndtere.

Fortsatt er Windows RT under utvikling, og de første nettbrettene vil først komme i salg mot slutten av året. Det er stor usikkerhet knyttet til hvor store andeler Microsoft vil greie å erobre i dette markedet, hvor iOS- og Android-baserte enheter dominerer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.