Rettighetssystem forsinker HD DVD

Den planlagte lanseringen av HD DVD-formatet i Japan er blitt utsatt med flere måneder.

Den planlagte lanseringen av HD DVD-formatet i Japan er blitt utsatt med flere måneder.

Toshiba skriver i en pressemelding at selskapet vil utsette lanseringen av HD DVD-formatet i Japan fra slutten av desember til et ikke nærmere antydet tidspunkt i 2006. Selskapet opprettholder planene om å lansere formatet i USA i slutten av første kvartal, og det er lite trolig at den japanske lanseringen vil skje etter dette.

Utsettelsen kommer ikke uventet. Allerede i september antydet Toshiba en mulig forsinkelse i lanseringsprosessen.

Årsaken til utsettelsen skal være rettighetsstyringssystemet AACS (Advanced Access Content System). Ifølge Toshiba er ulike bransjeaktører i gang med å fullføre de siste detaljene for implementeringen av AACS. Fordi DVD Forum har adoptert AACS som en integrert del av HD DVD-formatet, vil ikke Toshiba lansere HD DVD-produkter for AACS-løsningen er ferdig. Da vil selskapet lansere både separate HD DVD-spillere og bærbare PC-er med innebygd HD DVD-enhet.

    Les også:

Også det rivaliserende formatet, Blu-ray Disc (BD), skal komme på markedet den kommende våren. TDK annonserte nylig at selskapet har startet masseproduksjon av skrivbare og overskrivbare BD-plater (BD-R og BD-RE). Platene skal komme i utgaver med lagringskapasitet på enten 25 eller 50 GB. De overskrivbare platene skal ha stabile karakteristikker selv etter 10.000 overskrivninger.

Det er ventet at begge grupperingene vil komme med annonseringer i forbindelse med Consumer Electronics Show i begynnelsen av januar. Den forsinkede lanseringen av HD DVD og forventningene til Playstation 3, som skal være utstyrt med en BD-spiller, kan gi Blu-ray-gruppen betydelige fordeler - til tross for at mange i IT-bransjen, blant annet Intel, Microsoft og HP, ser ut til å foretrekke HD DVD-formatet.

Til toppen