JUSS OG SAMFUNN

Rettsoppgjør om redaktøransvar på nett

Redaktøransvar på nettet er en het potet i Danmark for tiden. Journalister står mot en nettpublikasjon uten ansvarlig redaktør.

Hilde Nyman
27. feb. 2001 - 03:54

En rettssak er akkurat avsluttet i Danmark hvor redaktøransvar på nett står i sentrum. Tre journalister fra det danske Computerworld har saksøkt nettpublikasjonen IT-Avisen for kopiering av artikler, skriver Jyllands-Posten.

I utgangspunktet er det journalistenes opphavsrett saken handlet om, men det har blitt en prinsipiell sak om redaktøransvar på Internett.

IT-Avisen er en nettpublikasjon som utgis i regi av programvarebedriften ITL. Tanken bak publikasjonen har vært både å produsere egne saker og la brukere fritt legge saker ut på nettet. IT-Avisen ble opprettet august 1999 og episoden som utløste saken fant sted i desember 1999.

Ifølge IT-Avisens advokat var det en leser som på eget initiativ kopierte saker fra Computerworld og la disse inn på IT-Avisens sider. Journalistene i Computeworld oppdaget raskt at deres artikler var stjålet og henvendte seg til publikasjonen.

Etter kort tid ble de kopierte artiklene fjernet, men journalistene opprettholdt likevel et krav om betaling for kopieringen.

Begge parter er enige om at kopieringen er et brudd på opphavsretten, men ikke om hvem som har ansvaret for episoden. IT-Avisen har ikke ansvarlig redaktør.

IT-Avisen mener at de ikke er erstatningspliktige fordi de mener at de ikke er ansvarlige for at artiklene ble lagt ut på siden. Motpartens advokat mener derimot at eieren av en hjemmeside er ansvarlig for sidens innhold så lenge det ikke er utpekt en ansvarlig redaktør.

Dom i saken er ventet 6. april.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.