JUSS OG SAMFUNN

Rettssak kan stanse BankID

Danske Cryptomathic mener BBS har misbrukt et patent.

1. feb. 2010 - 08:05

Oslo (NTB): Det danske selskapet Cryptomathic har i to uker i Oslo tingrett forsøkt å bevise at Bankenes Betalingssentral (BBS) har tilranet seg deres patent til å utvikle BankID.

Cryptomathic forlanger at BBS stopper bruken av BankID, og har i tillegg lagt ned påstand om erstatning på opp mot 40 millioner kroner fra BBS, skriver Dagens Næringsliv.

Hvis det danske selskapet vinner fram, kan det bety at 2,5 millioner BankID-brukere i Norge ikke lenger kan signere papirer i nettbanken, legge inn bud eller bruke andre tjenester knyttet til BankID for å signere avtaler elektronisk.

Advokat Øystein Flagstad i Grette & Co har ført saken for Cryptomathic. Han har god tro på at dommen som kommer i midten av februar vil være i danskenes favør.

– Cryptomathic søkte patent på oppfinnelsen i august 2001. Patent er innvilget i Norge, Europa og vil bli innvilget i USA. Selskapet var i 2001-2002 med i konkurransen om å levere system for e-signatur for det norske markedet, men BBS valgte en annen leverandør. Nå bruker BBS en løsning som Cryptomathic har patentert. Det er klart jeg mener at tingretten bør avsi dom i Cryptomathics favør, sier han.

Informasjonssjef Sigbjørn Larsen i BBS mener at BankID-teknologien ikke er basert på et patentinngrep. Løsningen følger en annen fremgangsmåte enn den som er patentert, forklarer han.

BBS fikk stevningen i mars i fjor, og valgte, slik vanlig er i denne type saker ifølge Patentstyret, å gå til motsøksmål for å få patentet erkjent ugyldig. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra