JUSS OG SAMFUNN

Rettssak mot Facebook satt på vent

Jusstudenten som saksøkte på vegne av 25.000 brukere er likevel fornøyd.

Max Schrems virker ikke bekymret over at rettsaken han fører mot Facebook på vegne av minst 25.000 personer er blitt utsatt. Bildet viser dokumentbunken han fikk da han forlangte informasjonen Facebook har om han utlevert.
Max Schrems virker ikke bekymret over at rettsaken han fører mot Facebook på vegne av minst 25.000 personer er blitt utsatt. Bildet viser dokumentbunken han fikk da han forlangte informasjonen Facebook har om han utlevert. Bilde: europe-v-facebook.org
10. apr. 2015 - 09:16

Høringen i et søksmål i Wien der 25.000 Facebook-brukere vil ha erstatning for krenkelser av privatlivets fred startet torsdag.

Facebooks advokater lykkes med å få rettssaken utsatt. Domstolen skal nå bruke tid på å vurdere om de har jurisdiksjon til å behandle saken, ifølge nyhetsbyråene NTB og Reuters.

Brukerene krever 500 euro hver, tilsvarende en samlet erstatning på drøyt 100 millioner kroner. Det var den østerrikske jusstudenten Max Schrems (27) som dro saken for retten, med bakgrunn i Facebooks sporing av brukere og påstander om at selskapet samarbeider med USAs etterretningsstjeneste NSA.

Ytterligere 50.000 personer har registrert seg for deltakelse i gruppesøksmålet på et senere tidspunkt, så erstatningskravet kan øke.

– Høringen gikk bra. Facebook forsøkte å argumentere at jeg ikke er kunde av dem. På det området føler jeg meg trygg på at de mislyktes. Nå seg jeg frem til domstolens skriftlige beslutning, sier Schrems i en uttalelse.

Før sommeren

Facebooks advokat brukte rettens første dag på å argumentere mot at den østerrikske domstolen kan behandle saken. Det førte til at saken ble utsatt inntil videre, skriver NTB.

– En skriftlig erklæring vil bli sendt ut innen sommeren om hvorvidt domstolen kan behandle saken, sier dommeren.

Safe harbour-saken

Schrems har også et annet søksmål gående for EU-domstolen, som begynte for kort tid siden. Også den har bakgrunn i datainnsamling fra Facebook og personvern. Den saken kan få svært store konsekvenser for avtaleverket, den såkalte Safe Harbour-avtalen, som regulerer utveksling av persondata mellom Europa og USA.

Les mer: Kamp mot Facebook kan få store konsekvenser

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.