Rettssak om Internett-patent til høsten

Bellboy påstår de har patent på Internett-handel og har saksøkt lille Filmweb, kinobransjens internettselskap. I realiteten tar Bellboy opp kampen mot hele IT-bransjen den 19. november.

Bellboy påstår de har patent på Internett-handel og har saksøkt lille Filmweb, kinobransjens internettselskap. I realiteten tar Bellboy opp kampen mot hele IT-bransjen den 19. november.

I september 1999 avslørte digitoday.no at Kristiansand-selskapet Bellboy International hadde fått godkjent en norsk og europeisk patent som ser ut til å dekke det meste av handel over både Internett og telefon. Saken slo ned som en bombe i det norske IT-miljøet som reagerte med sinne og vantro.

Reaksjonene retter seg både mot at det er mulig å skaffe seg så generelle patenter og at en rekke selskapet hadde laget handelssystemer før Bellboy søkte i 1993.

Som en første prøvesak, har Bellboy saksøkt Filmweb, et selskap som selger kinobilletter over Internett og mobiltelefoner. Men selskapet saksøker dermed en langt mektigere og mer paragraf-erfaren aktør. For det er KPN Qwest og Per Brose som har ansvaret for patentbruddet går det frem av standardkontrakten Filmweb inngikk for å få utviklet e-handelssystemet. Les mer om patentstriden:

Partene står steilt mot hverandre i det alle betegner som en meget viktig prinsippsak. Vinner Bellboy mot Filmweb og KPN Qwest, sier Bellboy at de vil kreve penger fra de fleste aktører som selger varer eller tjenester over Internett eller mobiltelefon.

- Vi forhandler ikke med Bellboy. Saken er berammet til 19. november i Oslo Byrett, forteller Brose til digitoday.no.

I ryggen har han en spent IT-bransje som vil støtte ham økonomisk.

- Vi har sagt at vi er villige til å bidra økonomisk til rettssaken, sier Fredrik Syversen i bransjeorganisasjonen IKT-Norge til digitoday.no.

Også bransjeforumet eforum.no har engasjert seg sterkt i saken, men eforum-sjef Agnes Beathe Steen Fosse vil ikke kommentere saken nå.

Bellboy selv har også skaffet seg hjelp - selskapet har hentet inn penger for å finansiere rettssaken.

- KPNQwest og Filmweb har ikke villet diskutere med oss og har tvunget oss opp i et hjørne, mener Bellboy-sjef Rolf Wilhelmsen.

Wilhelmsen er på ferie i Marbella i Spania. På spørsmål fra digitoday.no, bekrefter han at Bellboy har gjennomført en emisjon. Hvor stor den var, vil han ikke si noe om.

- Vi har hentet tilstrekkelig kapital. Investorene er spredd i miljøet rundt styreformann Nicolay Jarslby og Industrinvestor, forteller Wilhelmsen.

digitoday.no spør om han er klar over at IKT Norge lover å støtte KPNQwest.

- Jeg trodde KPNQwest var et stort selskap. Det må stå svært dårlig til hos dem, siden de trenger hjelp mot lille Bellboy, sier han.

Til toppen