Rettssak om patent på netthandel i det blå

Bellboy fikk godkjent patent på handel over Internett og mobiltelefon, men må først vinne en rettssak og det kan ta tid.

digi.no avslørte i september 1999 at et Kristiansand-selskapet Bellboy hadde fått innvilget et patent som dekket det meste av handel som foregår på Internett og mobiltelefon. Med patentet i hånden kan dermed Bellboy kreve penger av svært mange norske og europeiske Internett- og mobilselskaper. Saken vekket storm i bransjen, for svært mange mener at Patentstyret har tabbet seg ut - det fantes systemer som brukte prinsippene Bellboy har fått patent på allerede på 70-tallet, hevder flere. Reiselivsbransjens bestillingssystem Amadeus blir ofte trukket frem som et eksempel.


Bellboy har derfor fått nei på sine første fremstøt om lisenskrav. For å prøve sin sak, har selskapet anlagt rettssak mot Filmweb, et selskap som selger kinobilletter over nett og mobil. I retten møter Bellboy dermed også utvikleren av løsningen, KPN Qwest med Per Brose i spissen. Brose er en veteran i rettssaler etter to seiere mot avhoppere fra selskapet.

Bellboy tok den første kontakten med Filmweb allerede i 1998, men advokater bruker tid og det er lang kø i rettsapparatet. Først 19. november, for en uke siden, skulle rettssaken starte.


Men dommeren ble syk og dette betyr en lang utsettelse. For det er bare et fåtall dommere som er kvalifisert til å håndtere de tunge patentsakene. Dette opplyser sekretær Anne Marie Broers ved Oslo Byrett til digi.no.

- Saken vil trolig kunne finne sted i løpet av juni til neste år, forteller hun til digi.no.

Det er bare satt av tre dager til den kompliserte saken.

Til toppen