JUSS OG SAMFUNN

Revidert forskrift om IT-standarder

Også kommunene må kutte ut Flash og Microsoft Office-formater.

27. juni 2011 - 09:05

Fornyings- og administrasjonsdepartementet har revidert Forskrift om IT-standarder i offentlig forvaltning (pdf, 5 sider).

I forhold til den opprinnelige versjonen fra 25. september 2009 er det gjort to endringer. Standardformatene for video, lyd og bilde som tidligere bare var obligatoriske for staten, er nå også pålagt kommunene. Det innebærer i praksis at også kommunene må kutte ut Adobes Flash-format. Dessuten plikter statlige virksomheter å kunne ta i mot faktura og kreditnota på standarden «Elektronisk handelsformat» fra 1. juli i år.

Statlige og kommunale nettsider har fortsatt tid på seg før de må rette seg etter de kravene til multimedieformater. I forskriften heter det:

«Statlige nettsider skal tilfredsstille ovenstående krav til nytt multimedieinnhold per 1.1.2012, mens kommunale nettsider skal tilfredsstille kravet innen 1.1.2013. For tidligere publisert multimedieinnhold skal statlige nettsider tilfredsstille kravet per 1.1.2014, mens det for kommunale nettsider skal tilfredsstille kravet innen 1.1.2015.»

Det er ikke gjort endringer i dokumentformater. Nettsider skal holde seg til HTML, XHTML eller PDF, mens tekstdokumenter i e-postvedlegg skal holde seg til PDF hvis de er beregnet på lesing, og ODF hvis det er meningen at mottakeren skal kunne redigere dokumentet. Det er altså ingen endring i forhold til formater knyttet til Microsofts kontorpakke Office.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.