BigBand Networks

Revolusjonerende rutere for interaktiv kringkasting

To israelske MPEG-eksperter har hentet kompetanse fra verdens ledende nettselskaper, og kunngjør en ny type rutere spesielt beregnet på interaktiv digital kringkasting.

To israelske MPEG-eksperter har hentet kompetanse fra verdens ledende nettselskaper, og kunngjør en ny type rutere spesielt beregnet på interaktiv digital kringkasting.

Ruteren BMR 1200 fra BigBang Networks
BigBang Networks BMR 1200.

De to første produktene er rutere spesielt beregnet på operatører av kabelnettverk. Disse gjennomgår i dag betatesting hos flere amerikanske operatører, blant dem Cox Communications og Rogers Cable. To modeller, BMR 1200 (avbildet) og den mindre BMR 100, skal demonstreres på Western Cable Show i Los Angeles neste uke. BMR står for "broadband multimedia-service router", og forteller at det dreier seg om de første ruterne som integrerer video, audio og data. Leverandøren BigBand Networks regner med at de nye ruterne vil være klare for markedet i løpet av første halvår 2001.

Det revolusjonerende med ruterne til BigBand er at de ikke hakker opp alt de skal videresende i IP-pakker, men i stedet håndterer opphavets opprinnelige formater og de mest egnede protokollene. IP brukes der det er best, men video håndteres direkte i MPEG. BigBand mener dette legger grunnlaget for en ny plattform for bredbånd infrastruktur som kan videreføre verdiene nedlagt i eksisterende nettverk, blant annet kabelnettverk. Målet er å tilby produkter som på en integrert, enhetlig og effektiv måte styrer interaktiv video, lyd, data og telefoni til alle slags apparater, fra TV-er og PC-er til spillkonsoller, lommemaskiner og mobiltelefoner.

Integrert håndtering av opprinnelige formater og protokoller skjer gjennom et nytt operativsystem, kalt NativeMedia Operating System. BigBand sier at teknologien er optimalisert for å bære videotrafikk i kringkastingskvalitet, samtidig som andre typer tjenester støttes svært effektivt. På toppen av dette operativsystemet bygges ulike moduler. De to første er NativeMedia Routing Engine og NativeMedia Processing Engine. BigBand tilbyr videre programvare for å drifte sine rutere.

De to første modellene skal gjøre det mulig for kabeloperatører å vokse til "MSO" eller "multi service operators" - altså kabel-TV, Internett, telefoni, interaktiv video, video på forespørsel og så videre i tillegg til kabel-TV - så regningssvarende og så effektivt som mulig. Tjenestene kan styres på en enhetlig måte. Det vil ikke lenger være nødvendig å fordele tjenester på egne kanaler med fast båndbredde. I stedet kan båndbredde allokeres etter behov, på grunnlag av vanlig regelbasert styring. BigBand kaller dette "multipleksing på tvers av medier og tjenester".

I spissen for BigBand står to israelere, Amir Bassan-Eskenazi og Ran Oz som begge kommer fra Optibase, en pioner innen MPEG-kringkasting, der Oz også var en av gründerne. De har fått med seg tidligere sjef for maskinvareutvikling Roni Salton hos Siemens Data Communications, og har hentet en rekke andre eksperter fra 3Com, Lucent, Divicom, Nortel, Excite@Home og andre. Til sammen har et hundretalls utviklere arbeidet i to år for å få de første ruterne fram til betateststadiet.

Til toppen