RESULTATERFINANS

Revurderer pc-skilsmisse

Strid i Hewlett-Packard om veien videre.

Det er intern splid i HPs ledelse om PC-ens fremtid i selskapet. Nå viser nye analyser at det kanskje ikke er så lønnsomt å skille ut enheten.
Det er intern splid i HPs ledelse om PC-ens fremtid i selskapet. Nå viser nye analyser at det kanskje ikke er så lønnsomt å skille ut enheten. Bilde: HP

Det har vært mye turbulens i IT-giganten Hewlett-Packard de siste månedene. Selskapets forrige toppsjef, Leo Apotheker, startet en prosess for å vurdere å skille pc-enheten fra resten av selskapet, og enten selge eller børsnotere selskapet separat. En endelig vurdering skulle tas ved årsskiftet.

Tanken var å gå etter produkter med høyere marginer, noe som ble understøttet ved at HP kjøpte det britiske programvareselskapet Autonomy for over 10 milliarder dollar.

Men markedet var ikke overbevist, aksjekursen falt og styret sparket Apotheker. Inn kom Meg Whitman, som i forrige uke signaliserte at beslutningen måtte fremskyndes til utgangen av oktober. Ledelsen i giganten jobber nå under høytrykk for å bestemme pc-divisjonens videre skjebne.

Wall Street Journal melder onsdag at ferske analyser viser at det ikke nødvendigvis er en smart strategi av HP å kvitte seg men pc-divisjonen.

Rapportene Whitman og ledelsen nå studerer trekker blant annet frem at HPs innkjøpskraft på komponenter vil bli svekket dersom forretningsområdet blir solgt unna. Dette kan også komplisere den gjenværende verdikjeden og svekke lønnsomheten i noen av de gjenværende produktkategoriene – især på serversiden.

At lønnsomheten kan falle for servere er nok ikke noe HP ønsker. Men det var konsekvensen for IBM, da de solgte sin pc-divisjon til Lenovo.

Ledergruppen i HP skal være splittet i synet på pc-divisjonens fremtid, melder Wall Street Journal, som skriver at flere i ledelsen argumenterer for at selskapets totale resultatmargin vil bedres av å skille ut pc, samt bidra til at aksjekursen kanskje vender nesen oppover. Så langt i år har HPs aksjekurs falt nesten 40 prosent.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.