BEDRIFTSTEKNOLOGI

RFID-brikke som prikk over «i»

Hitachi viser en RFID-brikke som knapt synes når den legges på et riskorn.

7. feb. 2006 - 14:05

På en internasjonal konferanse i San Francisco – IEEE International Solid-State Circuits Conference – har Hitachi lagt fram detaljer om den nyeste utgaven av sin «Mu-chip», verdens minste RFID-brikke.

Denne brikken markedsføres i dag i en utgave som er 0,4 ganger 0,4 millimeter, og har en tykkelse på 60 mikrometer. En prøveversjon som ble vist i februar 2003 var på 0,3 ganger 0,3 millimeter, med samme tykkelse. Brikken som ble presentert i San Francisco er 0,15 ganger 0,15 millimeter, og 7,5 mikrometer tykk. Funksjonaliteten skal være identisk med brikken som markedsføres i dag, samtidig som at produksjonsomkostningene per brikke er redusert med en faktor på ti.

Den reduserte overflaten innebærer at brikken er knapt synlig når den legges på et riskorn, noe dette bildet prøver å gi et inntrykk av. Tykkelsen på 7,5 mikrometer innebærer at brikken blant annet vil kunne innfelles i et vanlig papirark, som har en tykkelse på mellom 80 og 100 mikrometer.

Brikken aktiveres av radiobølger i 2,45 GHz-båndet til å kringkaste sitt unike 128 biters ID-nummer. Det skal være helt umulig å forfalske dette nummeret. Brikken er avhengig av en ekstern antenne, i praksis et smalt bånd med en lengde på et par centimeter som må være i kontakt med brikken.

Den kommersielle utgaven av Mu-chip ble brukt i billettene til verdensutstillingen Expo 2005 som ble holdt i Japan fra april til september, og som samlet over 22 millioner besøkende. Det ble ikke avslørt forfalskede billetter, og det ble konstatert en feilrate i RFID-gjenkjenningen av billettene på 0,001 prosent, det vil si et par hundre tilfeller.

Når den nye brikken vil kunne tilbys til en tidel av prisen til den nåværende, ser Hitachi for seg en lang rekke anvendelser innen blant annet sikkerhet, transport, underholdning, sporing og logistikk.

Framover ventes det ytterligere forbedringer innen særlig økt rekkevidde og mindre antenner.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.