JUSS OG SAMFUNN

RFID kan overvåke flypassasjerer

Det arbeides med en løsning for å bruke RFID til å overvåke passasjerer på flyplasser.

16. okt. 2006 - 07:53

RFID er en teknologi som det er rettet store forventninger til, men det er også en teknologi som skremmer mange fordi den kan benyttes til å overvåke personer.

Nå planlegges det et nytt overvåkningssystem på flyplasser hvor passasjerer vil få RFID-brikker når de sjekker inn. Dermed kan deres bevegelser overvåkes frem til de går ombord i flyet. Kombinert med videokameraer skal systemet gjøre det enkelt å holde orden på mistenkelige passasjerer.

Prosjektet ledes av University College London og er finansiert av EU. Teknologien har fått navnet Optag og utviklingen utføres av flere europeiske selskaper sammen med universitet. Prototypen skal være klar for testing på en ungarsk flyplass allerede i november.

Dersom testen blir vellykket kan teknologien finne veien til andre europeiske flyplasser innen de to nærmeste årene, ifølge CNet News.

Teknologien vil også kunne benyttes til å finne barn som har kommet bort fra foreldrene sine og personer som kommer for sent til innsjekkingsskranken. Sistnevnte skaper store problemer for flyselskapene, da et fly ikke kan sendes av gårde med bagasje fra en innsjekket passasjer som ikke er med på flyet.

I tillegg vil teknologien også kunne forenkle evakueringen dersom det skulle oppstå en nødssituasjon.

RFID-tagger kan leses av på avstand, men dagens RFID-brikker har en rekkevidde på bare noen få centimeter. Optag-brikkene derimot, vil kunne leses av på mellom 10 og 20 meter og da vil bæreren kunne lokaliseres med cirka en meters nøyaktighet. Det er nok til at et videokamera raskt kan finne frem og følge den aktuelle passasjeren.

Flyplasser er et naturlig sted å benytte en slik RFID-teknologi og med de ekstreme sikkerhetstiltakene som nå iverksettes med sterke begrensninger på blant annet håndbagasje, vil det nok også være den typen miljøer der motstand på grunnlag av personvernhensyn lettest kan overvinnes. Systemet vil imidlertid kunne egne seg like godt på andre steder der mange mennesker ferdes.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.