BEDRIFTSTEKNOLOGI

Rhapsody i strupen på Windows

Med "Rhapsody for Intel" får Microsoft en konkurrent på PC-plattformen - et område hvor DOS og Windows lenge har vært enerådende. Dette er ledd i Apples nye strategi om å levere programvare til flere plattformer.

Jens Kanden
15. mai 1997 - 13:15

Apple Computer dropper det eksklusive fokuset på Apple-plattformen. I selskapets nye plattform- og OS-strategi er det nemlig også rom for Windows-PC-er. Apples nye strategi ble klart formulert på åpningsdagen for WWDC i San Jose tirsdag.

Et av de meste interessante aspektene ved Apples nye strategi er Rhapsody for Intel, et operativsystem som kjører på Intel-maskiner med Windows-programvare, men har "look and feel" som et Mac OS. Dette systemet blir dermed en konkurrent til Microsoft Windows som dominerer på moderne Intel-baserte PC-er.

Rhapsody for PowerPC vil i første omgang kjøre PowerPC-baserte applikasjoner skrevet for PowerPC, men vil etterhvert også kunne kjøre Mac OS-programvare. Rhapsody vil ikke kjøre på Macintosh uten PowerPC.

Sentralt i Apples tverrplattformsstrategi er Yellow Box Application Programming Interface (API). Med Yellow Box vil utviklere være i stand til å levere applikasjoner til flere operativsystemer, inklusive Rhapsody, Mac OS, Rhapsody for Intel, Windows 95 og Windows NT.

Som digi skrev tidligere, vil Yellow Box gi 100 prosent støtte for Java. I tillegg vil programmeringsgrensesnittet i Yellow Box bli seende ut som et Java språk-kall slik at Java-applikasjoner vil kunne aksessere fasiliteter i Yellow Box. Det betyr at utviklere kan skrive programvare for den nye plattformen i ren Java, men få økt funksjonalitet.

Yellow Box vil også inkluderes i en ny utviklings- og publiseringsplattform for Windows, kalt Yellow Box for Windows, som muliggjør førsteklasses Windows-applikasjoner med komplett Windows "look and feel."

Yellow Box-baserte produkter er en utvikling av OpenStep - den objektorienterte utviklingsplattformen (fra NeXT) som opererer uavhengig av operativsystem. Apple bekreftet på WWDC at Yellow Box også vil inneholde WebObjects, Apples verktøy som gir et HTML-grensesnitt mot objekter, slik at det er enkelt å skape dynamiske web-applikasjoner.

I fremtiden vil Apple ha tre operativsystemer:

  • Rhapsody for PowerPC,
  • Mac OS, og
  • Rhapsody for Intel.

Rhapsody for PowerPC

Vil inneholde fire komponenter: kjerneoperativsystemet basert på Mach, Blue Box som sørger for Mac OS-kompatibilitet, utviklingsmiljøet Yellow Box, og Advanced Macintosh User Interface - selve grensesnittet mot brukeren. Operativsystemet skal gi neste generasjons ytelse og stabilitet samt kompatibilitet med eksisterende maskin- og programvare.

Mac OS

Videreføringen av Apples eksisterende operativsystem. Neste oppgradering er Mac OS 8 som kommer i juli 1997. Apple hevder at det er den mest omfattende oppgraderingen av Mac OS siden introduksjonen av Macintosh i 1984. De viktigste nyhetene i Mac OS 8 er tett Internett-integrasjon og flertrådet, PowerPC-nativ Finder. Påfølgende oppgradering av Mac OS har fått navnet Allegro og ventes i midten av 1998. Allegro vil ha muligheten til å inkludere Yellow Box samt tradisjonelle Mac OS Application Prgramming Interface (API).

Rhapsody for Intel

Kodenavnet for Apples neste generasjons operativsystem for Intel-prosessor-baserte PC-er. Rhapsody for Intel vil inneholde tre av de samme komponentene som Rhapsody for PowerPC: kjerneoperativsystemet, Yellow Box, og Advanced Macintosh User Interface. Blue Box blir av naturlige grunner utelatt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.