BEDRIFTSTEKNOLOGI

Rhapsody skjuler Windows

I samtaler med pressen denne uken lettet Gil Amelio, toppsjefen i Apple Computer, litt på sløret rundt Rhapsody, Mac OS og lisensbetingelser for klonemakere. Hvis Amelio får det som han vil, kommer Rhapsody til å usynliggjøre Windows.

Jens Kanden
5. mai 1997 - 02:15

I et intervju med redaktører i MacWEEK og MacUser denne uken ga Apple Computers toppsjef, Dr. Gil Amelio, flere detaljer rundt Rhapsody, Mac OS og selskapets lisensieringsprogram.

Rhapsody, selskapets kommende operativsystem, er svært viktig og vil være hovedtemaet på den kommende utviklerkonferansen, World Wide Developers Conference, i San Jose.

- Jeg vil at utviklere skal forlate konferansen med en dypere forståelse av hvorfor Rhapsody er så viktig, fortalte Amelio til MacWEEK.

Amelio fortalte at den såkalte Yellow Box, som er OPENSTEP-komponenten i Rhapsody, sannsynligvis får navnet Concert. Denne delen blir optimalisert for PowerPC-prosessoren, men blir overførbar til Intel-plattformen og kan sitte på toppen av Windows 95 og NT.

Mac OS-arkitekturen.
Mac OS-arkitekturen.

- Overføring til Windows 95 er nesten ferdig og vil sannsynligvis bli vist på WWDC, sa Amelio.

Utviklere som skriver for Concert API'er (Application Programming Interface) vil kunne overføre applikasjoner til Intel-standarden uten omskrivning.

- Ved å ha tilgang til Concert API'er kan vi og utviklere dekke 100 prosent av applikasjonsmarkedet. Når vi er ferdige har vi gjort en fantastisk ting - vi har gjort Windows usynlig, fortalte Amelio.

Allikevel understreket Amelio at, selv om Rhapsody vil bli et meget bra operativsystem, er det ikke tilgjengelig i dag. Det er derfor selskapet har fokusert en del på Mac OS i det siste, og Apple har klare planer for videreutviklingen av Mac OS utover sommerens Mac OS 8.

Amelio fortalte at selskapet vurderer å skille ut Rhapsodys Blue Box - Mac OS-komponenten som skal sørge for kompatibilitet med gamle Mac-programmer - og selge delen som Mac OS i fremtiden. Dett av hensyn til ytelse.

Amelio røpet at Apple også er i ferd med å revurdere avgjørelsen om ikke å overføre Open Transport til Rhapsody. Selskapet har nemlig fått mange henvendelser om å beholde Open Transport.

Amelio berørte også lisensieringsopplegget for Mac-klonemakere. Han understreket at Apple ikke forlater strategien om å lisensiere Apple-plattformen på bred basis. Selskapet ønsker å differensiere i lisensavgiften mellom billige og dyre maskiner.

- Vi er ikke ute etter å tjene en zillion dollar på lisensiering, jeg gjør bare det enhver fornuftig leder i min situasjon ville ha gjort, avsluttet Amelio.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.