JUSS OG SAMFUNN

RIAA jaget en million fildelere

Fildelingstjenestene mistet mer enn en million brukere da amerikanske RIAA varslet at private som laster ned ulovlig musikk nå skal forfølges rettslig.

16. juli 2003 - 00:06

Nielsen Netratings har registrert en merkbar nedgang i bruken av fildelingstjenester etter at den amerikanske musikkindustrien varslet at de nå skal ta private nedlastere.

De tre største tjenestene Kazaa, Morpheus og iMesh mistet mer enn én million brukere per uke, noe Nielsen mener er en direkte konsekvens av truslene fra RIAA (Recording Industry Association of America).

Kazaa er den overlegent største fildelingstjenesten. Uken som sluttet den 29. juni hadde Kazaa 6.626.000 unike brukere. En uke senere var tallet 5.577.000. Morpheus falt fra 272.000 til 231.000 og iMesh falt fra 255.000 til 214.000.

Dette tilsvarer en nedgang på mellom 15 og 16 prosent.

Tallene er basert på data fra 50.000 amerikanske husstander, og er ikke nødvendigvis representative for andre markeder.

Produsenter av fildelingstjenester tviler på tallene fra Nielsen. Streamcast Networks, som lager Morpheus, sier til News.com at deres tall viser en motsatt tendens: Flere brukere som tilbringer mer tid online.

Ikke desto mindre kommer fildelerprodusentene med mottrekk til RIAA og deres advokater. Den neste versjonen av Morpheus skal eksempelvis gjøre det vanskeligere å identifisere den enkelte brukeren. En beta-versjon av Morpheus 3.2 tilbys allerede nå på www.morpheus.com.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.