Rik texaner starter kamp om Computer Associates

Texas-milliardæren Sam Wyly planlegger å ta over kontrollen i verdens fjerde største programvareselskap, Computer Associates. Vinner han frem kan selskapet bli delt i fire.

Texas-milliardæren Sam Wyly planlegger å ta over kontrollen i verdens fjerde største programvareselskap, Computer Associates. Vinner han frem kan selskapet bli delt i fire.

Sam Wyly, texas-entreprenør som har tjent milliarder på blant annet programvare, har latt sine øyne falle på Computer Associates International Inc (CA), verdens fjerde største programvarehus. Sammen med en gruppe texikanske investorer ønsker han å ta over selskapet.

Wyly vil om kort tid spørre aksjonærene i selskapet om støtte til å velte det eksisterende styret i selskapet, og erstatte det med et styre som vil velge ham som styreformann.

Planen til Wyly er å dele selskapet opp i fire divisjoner, som eventuelt vil bli fire separate selskap. Dette melder New York Times og Wall Street Journal.

Gjennom Sterling Software, som Wyly solgte til CA for 3,9 milliarder dollar i mars 2000, eier Wyly aksjer for 55 millioner dollar i selskapet. Men dette er langt fra nok til å velte det sittende styret, og ta kontroll over selskapet.


CA er negative til Wyly, og en talsmann for selskapet sa torsdag at selskapet vil forbli konsentrert om å skape verdier for sine eiere. De er også sikre på å ha støtte fra sine største eiere.

Største eier i selskapet er den amerikanske forretningsmannen og investoren Walter Haefner, som sitter på 21 prosent av aksjene. Ifølge CA skal han være fornøyd med dagens styre og ledelse.

Det går dermed mot full krig mellom Wyly og en del texikanske investorer på den ene siden, og CA på den andre siden. Men uten støtte fra de største eierne, som for eksempel Haefner eller insidere (som også sitter på substansielle mengder aksjer) vil det bli nærmest umulig for enhver å ta kontrollen over selskapet.

Den 29. august skal generalforsamlingen i CA velge et nytt styre. Alle styremedlemmene står på gjenvalg, noe som kan hjelpe texanerne i sin kamp om selskapet.

CA har det siste året opplevd et turbulent marked. Selskapet selger programvare til store og middels store selskap, og har fått smake nedgangen i teknologimarkedet. Dette har også blitt reflektert i aksjekursen, som har falt 37,8 prosent det siste året.

Hovedmotstander blir Charles B. Wang, som grunnla CA i 1976 og som i dag innehar styrelederververt i selskapet. Begge er kjente entreprenører, og begge har rykte på seg for å profittere på aksjonærenes bekostning. I tillegg er de også aktive i samfunnslivet. Wyly har vært en av president George W. Bush støttespillere, og hjalp Bush i angrepet på den republikanske presidentkandidaten John McCain, da han sloss om mandatet for det republikanske parti.

Til toppen