JUSS OG SAMFUNN

Riksdagspolitikeren Siw Perssons bløff-kampanje

"Hun utroper Hells Angels til verdens farligste kriminelle bande. Men hvor blir det av Europol-rapporten som skulle bevise det?", spør Jon Michelet i ukens mediekommentar.

Jon Michelet
3. des. 1996 - 11:50

Hvis det er sant at medlemmer av MC-klubben Hells Angels har truet den svenske politikeren Siw Persson på livet for å få henne til å slutte å kritisere klubben, støtter jeg hennes rett til å framføre frie ytringer uten å bli møtt med trusler. Samtidig vil jeg kreve at de ytringene Persson framfører er sanne. På dette området har hun et problem. For det er min oppfatning at Siw Persson fører en kampanje mot Hells Angels som er basert på tvilsomme fakta - deriblant internasjonale politirapporter som ikke finnes i virkeligheten.

TV er ennå (så lenge Internett er i sin barndom) vårt mest slagkraftige medium. For noen uker siden møtte jeg Siw Persson i en debatt om Hells Angels. Den gikk på TV3 i både Norge og Sverige. Programleder var Robert Aschberg. Etter å ha vært nordisk TV-fantom i noen år, har han trukket seg tilbake til de administrative kulissene i selskapet Strix Television. Men akkurat debatten om helvetesenglene ville han gjerne lede, så derfor trådte han fram i rampelyset igjen.

I debatten, som ble sendt fra Malmø, gjentok og understreket Siw Persson sin mest dramatiske påstand om Hells Angels. Uttalelsen hennes ble sitert i Malmø-avisa Kvällsposten den 8. november 1996: Hells Angels är världens mest välorganiserade kriminella organisation.

Jeg finleser naturligvis ikke alle svenske aviser. Men jeg har tatt kontakt med folk jeg kjenner i svensk presse og spurt om Siw Persson har dementert eller moderert denne påstanden i svensk offentlighet. Det har hun så langt jeg har kunnet bringe på det rene ikke gjort. Derfor føler jeg meg forpliktet til å ta til motmæle mot henne, slik jeg også gjorde i TV-debatten.

Etter debatten ble jeg sittende sammen med Siw Persson i lobbyen på vårt felles hotell i Malmø. Hun var svært fortørnet over å ha blitt motsagt av undertegnede. Jeg prøvde å spørre henne om hva slags dokumentasjon hun hadde for å hevde at Hells Angels er verdens farligste kriminelle organisasjon. Hun svarte både temmelig arrogant og temmelig svevende. Men hun ga en konkret opplysning. Hun hevdet at Europol hadde utarbeidet en rapport om MC-miljøene. Denne Europol-rapporten skulle angivelig bevise at påstanden hennes var sann.

Jeg har et vitne på at Persson framholdt Europol-rapporten som viktig kilde. For sammen med oss ved bordet på hotellet satt ingen ringere enn tidligere rikspolitisjef Tommy Lindstrøm. Han er mitt vitne. Både i den TV-sendte debatten og i den hissige diskusjonen som utspant seg rundt hotellbordet inntok Lindstrøm standpunkter som minnet om Siw Perssons.

Etter at jeg kom tilbake til Norge har jeg brukt en god del tid på å finne ut om det eksisterer noen Europol-rapport av den typen Persson snakket om. Siden Norge ikke er medlem av EU, er vi ikke direkte tilknyttet Europol-samarbeidet slik som Sverige nå er. Men Kriminalpolitisentralen i Oslo har oversikt over og får tilsendt aktuelle Europol-rapporter.

Politiinspektør Knut Holen ved Kripos har på min oppfordring undersøkt den aktuelle saken. Han har gitt meg beskjed om at det - så langt han har kunnet granske materien - ikke finnes noen Europol-rapport om MC-miljøene og Hells Angels.

Siw Persson representerer Folkpartiet. Dette partiet har hatt kraftig tilbakegang de seinere årene og vil ved neste valg i Sverige måtte kjempe en hard kamp for i det hele tatt å bli representert i Riksdagen. En Folkparti-representant med utsatt mandat vil naturligvis se seg om etter gode saker å slåss for eller imot. Persson har valgt å ta en strid med Hells Angels.

Å angripe det kriminelle aspektet ved Hells Angels er det all mulig grunn til. Når klubbmedlemmer begår kriminelle handlinger må de selvfølgelig stilles til rettslig ansvar for det. Hvis klubbmiljøet som helhet oppfordrer til og beskytter slike handlinger, må samfunnet og dets folkevalgte klart demonstrere at dette ikke er akseptabelt. Det er i alles interesse at den meningsløse bandekrigen mellom MC-gjengene opphører. Den svenske Hells Angels-lederen Thomas Møller sa da også i TV-debatten at Ingen mår bra av kriget. Signaler fra MC-klubbenes ledelse i USA tyder på at amerikanerne ønsker å få bilagt den striden som har rast i Skandinavia.

Mange myter er i omløp når det gjelder Hells Angels. I flere år har det versert påstander i nordisk offentlighet om at klubben er en del av et verdensomspennende mafia-nett. Det har vært snakket og skrevet en hel del om at Hells Angels leder omsetning av både narkotika, våpen og svarte penger. Et problem for myteskaperne er at Hells Angels-medlemmer i Skandinavia aldri er blitt dømt for narkosmugling eller våpensalg i virkelig stor målestokk. Medlemmer er blitt dømt for flere kriminelle handlinger som intet vettugt menneske - heller ikke de mer oppegående blant englene sjøl - kan forsvare. Men Hells Angels-klubbene er aldri blitt siktet eller tiltalt for forhold som gjør det sannsynlig at de utgjør en arm av en kriminell verdens- mafia i Skandinavia.

Det er da også mange forhold ved Hells Angels som i praksis ville ha gjort det særdeles vanskelig for klubbene å operere som mafia, selv om klubblederne skulle ha hatt lyst til det. Verdens mest velorganiserte kriminelle organisasjon kunne rett og slett ikke ha operert i dagens samfunn på den måten som Hells Angels gjør. I mellomkrigstidas Chicago og Shanghai kunne fryktede bandeledere som Al Capone og Zhang Xiaolin (leder for Den grønne bande og selskapet Tre blomstringer) opptre forholdsvis åpent. Det samme kunne enkelte bandemedlemmer. Men også Capone og Zhang var helt avhengige av å ha et stort usynlig apparat. I dagens bande- og mafiaverden måtte ledere som Pablo Escobar i Colombia og Salvatore Riina på Sicilia leve under jorda. Bandene deres kunne heller ikke være det minste synlige.

Verdens mest velorganiserte kriminelle organisasjoner - enten de nå finnes i USA, Russland eller Hong Kong - opererer i dag så anonymt som råd er.

Hells Angels-medlemmene kjører rundt i full offentlighet på bråkete motorsykler, iført en meget lett gjenkjennelig uniform av lær med markante emblemer. De har tilhold i lokaler som alle og enhver kjenner til. Mesteparten av virksomheten deres ligger vidåpen. I Malmø opptrådte brorparten av de svenske Hells Angels på TV under sine fulle navn!

Det som måtte finnes i det skjulte må det være barnemat å spane på med moderne etterretningsutstyr. Når utgangspunktet er at både ledere og lokaliteter er velkjente, blir spaningen enkel. Bare hvis det finnes en totalt hemmelig og verdensomspennende parallellorganisasjon som er ukjent for politiet kan Hells Angels land være noe i stil med den organisasjonen Siw Persson har fantasert fram.

Også Hells Angels-medlemmer har krav på vanlig rettssikkerhet og rimelig rettskaffen offentlig behandling. Hvis Siw Persson fortsetter å kjøre sitt korstog, betyr det at hun som politiker nekter en gruppe av samfunnets stebarn å ha de rettighetene som vi alle har krav på. At korstoget kjøres på sviktende grunnlag med påberopelse av en dokumentasjon som ikke finnes, gjør det ikke noe bedre.

Hvis Siw Persson skulle finne grunn til å ta sjølkritikk og dementere sin grove påstand, er hun hjertelig velkommen til det her på Internett. Naturligvis er hun også velkommen dersom hun greier å hoste opp en Europol-rapport eller annet materiale som - mot formodning - gir belegg til påstanden hennes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.