– Dette er en svært spesiell sak. Riksrevisjonen har aldri vært borti noe lignende. Det er allerede kjent at NSM har gått langt ut over sine fullmakter, men Justis- og beredskapsdepartementet har heller ikke fulgt godt nok opp situasjonen i NSM. Begge deler er kritikkverdig, mener riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Riksrevisjonen konkluderer med at det er kritikkverdig at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) inngikk en ulovlig låneavtale for å finansiere et fremtidig behov for lokaler.
Bryter med Grunnloven
– Det bryter både med Grunnloven og Bevilgningsreglementet, slår Riksrevisjonen fast.
I tillegg får Justis- og beredskapsdepartementet kritikk for at de ikke fulgte opp NSMs flytting og låneavtalen i tilstrekkelig grad.
I desember i fjor ble det kjent at NSM har hatt en privat låneavtale på 200 millioner kroner i forbindelse med leie av et nytt bygg på Fornebu.
Offentlige etater har ikke lov til å oppta lån, og driften skal finansieres med bevilgninger fra Stortinget. Bare Stortinget kan vedta at staten skal ta opp lån, ifølge Grunnloven.
NSM-direktør Sofie Nystrøm gikk av samme dag som avtalen ble kjent.
– Fortjent kritikk
Peter Frølich, som er leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, mener kritikken i NSM-saken er fortjent.
– Høyre mener dette er fortjent kritikk fra Riksrevisjonen. Justis- og beredskapsdepartementet har ikke hatt god nok kontroll med NSM, sier han.

.jpg)
– Vi forventer at justisminister Emilie Enger Mehl tar til seg kritikken og følger opp Riksrevisjonens konklusjoner, fortsetter Frølich.
Også Rødts Seher Aydar, som også sitter i kontrollkomiteen, forventer at justisministeren sørger for en opprydding.
– Nok en gang blir det understreket hvor alvorlig denne saken er, og hvor uhyre viktig det er at departementer følger opp sine underliggende etater, og særlige de hemmelige tjenestene. Justis- og beredskapsdepartementet har også et ansvar i denne saken, for de har ikke gjort jobben sin, sier Aydar.
Dette er saken
- Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har inngått ulovlig låneavtale på 200 millioner kroner. NSM-direktør Sofie Nystrøm ba fredag 8. desember om å få fratre med umiddelbar virkning. Justisdepartementet ble kjent med det ulovlige lånet i november 2023.
- Lånet er knyttet til de nye lokalene NSM flyttet inn i på Fornebu i Bærum 1. oktober i år. Lånet skal allerede allerede være brukt til «sikkerhetsmessige spesialtilpasninger i bygget (om lag 85 mill. kroner), moderniseringer av IKT-utstyr (om lag 100 mill. kroner) og møbler m.m. (om lag 15 mill. kroner)».
- Departementet opplyser at de er i god dialog med den private utleieren, som også er långiver, om de avtalerettslige konsekvensene av låneavtalen med sikte på å avslutte den ulovlige avtalen.
- Lånet utgjør et brudd på gjeldende lover og regelverk, blant annet Grunnlovens bestemmelse om Stortingets bevilgende myndighet, ifølge departementet. Låneopptaket er også i strid med sentrale punkter i statens budsjett- og økonomiregelverk.
- NSM har gått langt utover sine fullmakter, sier departementet.
- Da Justis- og beredskapsdepartementet ble kjent med lånet, satte man i gang undersøkelser i saken. Dette arbeidet pågår fortsatt.
- Departementet utelukker ikke at det videre arbeidet vil avdekke flere kritikkverdige forhold, sier justis- og beredskapsministeren.
- Regjeringen la fredag 8. desember fram en tilleggsproposisjon for Stortinget hvor det foreslås å øke bevilgningen til NSM med 200 millioner kroner for å kunne innfri lånet.
- Regjeringen tar sikte på å avvikle det ulovlige lånet og sier at man har etablert god dialog med utleier.

Europeisk KI-gigant trapper opp konkurransen mot amerikanerne