TELEKOM

RiksTV kan miste frekvenser

Kan gå til mobil og Nødnettet.

Frekvenstap innebærer at RiksTV-abonnenter må bytte til nytt utstyr.
Frekvenstap innebærer at RiksTV-abonnenter må bytte til nytt utstyr. Bilde: Dinside.no
3. mars 2014 - 08:54

Oslo (NTB): En halv million kunder hos RiksTV kan bli nødt til å skaffe seg nytt utstyr dersom Nødnettet og de private mobilselskapene får overta båndbredde på bekostning av TV.

Om noen år vil Nødnettet at deres antenner skal bruke samme frekvens som Norkrings basestasjoner og som RiksTVs en halv million kunder får glede av i dag, skriver Dagens Næringsliv. RiksTV er landets eneste TV-distributør som tilbyr digital-TV og HDTV med vanlig antenne.

Dersom Nødnettet får en del av dagens TV-frekvenser til fremtidig mobilbruk for overføring av data, vil det bety at RiksTVs kunder trolig må skaffe seg nytt utstyr.

– Vi har et ansvar for å sikre at fremtidens generasjoner får tidsmessig gode løsninger. Når viktige frekvenser skal deles ut, blir det feil å ikke tenke på samfunnets behov for nødkommunikasjon. Da peker dagens TV-frekvenser seg ut, sier direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for nødkommunikasjon til avisen.

Det lukkede nødnettet for nødetatene politi, brann og helse skal stå ferdig i 2015 og vil koste seks milliarder kroner.

Mens norske myndigheter vurderer hva som skal skje når Norkrings konsesjon går ut i 2021, besluttet den svenske regjeringen allerede forrige uke at den vil frigjøre digitale TV-frekvenser til mobilt bredbånd allerede fra 2017.

Hos RiksTV sier administrerende direktør Christian Birkeland at han ikke frykter svarte skjermer hos kundene dersom det såkalte 700-frekvensbåndet blir brukt til mobilformål. Han peker på at bakkenettet er eneste garanti for at hele landets befolkning kan se på TV, og mener selv at teknologiutvikling vil medføre at RiksTV kan tilby TV-tjenester dersom man må benytte nye frekvenser.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.