JUSS OG SAMFUNN

RiksTV raser mot Post- og teletilsynet

RiksTV-sjef Espen Thorsby tvinges nå til enten å godta andre gratiskanaler, eller si nei til TV2.

22. mars 2007 - 09:45

Det digitale bakkenettet i Norge bygges ut på kommersielle vilkår, i motsetning til i mange andre land der det helt eller delvis er statsfinansiert. I stedet for å bygge ut sendernettet selv, utlyste myndighetene en konsesjon som ble tildelt Norges televisjon. Utbyggingen finansieres gjennom betal-tv-virksomheten i RiksTV.

I forbindelse med at konsesjonen ble tildelt i juni i fjor, stilte kulturminister Trond Giske som et ultimatum at TV 2 skulle være gratis for seerne i det digitale bakkenettet ut 2009.

Nå sier Post- og teletilsynet (PT) at RiksTV enten må godta andre gratiskanaler, eller si nei til å distribuere TV 2 sin hovedkanal før 2010.

- Begge deler gjør det svært vanskelig å etablere RiksTV som en ny, konkurransedyktig tv-distributør. Det tror vi ikke var Kulturdepartementets intensjon med avtalen med TV 2, sier RiksTV-sjef Espen Thorsby i en pressemelding.

Han mener myndighetene nå skaper usikkerhet om det digitale bakkenettet.

    Les også:

Onsdag 28. mars er dagen RiksTV har satt av til å offentliggjøre hvilke tv-kanaler som kommer i det digitale bakkenettet. Gårsdagens utspill fra Post- og teletilsynet skaper nå så stor usikkerhet at RiksTV må utsette inngåelsen av avtalene med tv-kanalene.

- Avtalene med tv-kanalene var i all hovedsak ferdig forhandlet. Men i innspurten av forhandlingene sender Post- og teletilsynet ut et brev der de tolker konsesjonen på en annen måte enn myndighetene har gjort tidligere. Resultatet er at vi må vente med å inngå avtalene med kringkasterne. Det får også følge for andre avtaler vi skulle inngått. Vi er bekymret for konsekvensene av brevet fra tilsynet, sier Thorsby.

Utgangspunktet for saken er en uenighet mellom RiksTV og MTG. MTG ønsker at den nye kanalen Viasat 4 skal være gratis for seerne i det digitale bakkenettet. RiksTV har sagt nei fordi det bryter med forretningsmodellen som myndighetene tidligere har godkjent. RiksTV blir en ny betal-tv-operatør på linje med CanalDigital, Viasat og Get, som heller ikke har noe gratistilbud.

Men i går ga Post- og teletilsynet det svenske mediekonsernet Modern Times Group (MTG) støtte i deres ønske om å være et gratis alternativ via sin kanal Viasat 4 i bakkenettet.

Det kan innebære færre abonnenenter til betal TV-pakkene.

- Dette er ikke en diskusjon om man er for eller imot gratiskanaler. Det er heller ikke en MTG-sak, det er en prinsippsak. Vi må ha forutsigbarhet om rammevilkårene, og må kunne konkurrere på samme betingelser som konkurrentene våre. Tilsynet går nå svært langt i å trekke opp helt nye prinsipper som gjør dette vanskelig. Vi må finne ut om departementene som tildelte konsesjonen mener det samme som tilsynet. Vi trenger en rask avklaring, sier Thorsby.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.