JUSS OG SAMFUNN

RIM delseier i patentstrid om Blackberry

USAs avvisning av NTPs «Blackberry-patenter» betyr ikke at tjenesten ikke legges ned.

2. feb. 2006 - 09:01

USAs patentkontor publiserte i går en avgjørelse der det heter at det siste av NTPs fem Blackberry-relevante patenter er ugyldig. Dermed har Research In Motion (RIM) fått medhold i at NTP-patentene gjaldt teknologi som var allment tilgjengelig da de ble innvilget i 1991, og at innvilgelsen følgelig bygget på et feilaktig grunnlag.

RIM tolker avgjørelsen som en viktig seier. 24. februar skal en domstol i delstaten Virginia behandle NTPs krav om at Blackberry-tjenesten i USA må stenge fordi den krenker NTPs patenter. Der vil RIM argumentere at avgjørelsen til USAs patentkontor bygger på beviser som ikke ble lagt fram da retten i sin tid avgjorde at RIM krenket NTPs rettigheter.

Markedet er enig med RIM om at avvisningen av patentene øker RIMs sjanser for å unngå stenging: Børskursen økte med 8,7 prosent.

Men slaget er ikke vunnet. NTP har 30 dager på seg til å vurdere avgjørelsen, og har krav på å få sine innsigelser behandlet av patentkontoret. Når kontoret fatter sin endelige beslutning, vil det kunne ankes til en egen appellinstans, og derfra til USAs høyesterett.

NTPs advokat sier til Globe Technology at avgjørelsen til USAs patentkontor ikke innvirker på det lovlige grunnlaget for å stenge Blackberry-tjenesten i USA, og at de venter å få medhold i Virginia.

Mange Blackberry-brukere arbeider innen USAs føderale statsforvaltning, og disse skal, etter loven, automatisk unntas fra stengningen av tjenesten. NTP erkjenner dette, og har også sagt seg enig i at nødetater, lokal forvaltning og andre offentlige institusjoner også må unntas.

USAs justisdepartement henstilte i går til retten i Virginia å utsette iverksettelsen av en eventuell stenging til det var helt sikkert at den ikke vil ramme dem som skal unntas.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.