RESULTATERFINANS

RIM langt nede «men stabil»

Forretningsmodellen trues av nye operatøravtaler.

RIM-sjef Thorsten Heins er beredt på å satse alt for å gjøre Blackberry 10 til en suksess. Samtidig har han måttet revidere strukturen i operatøravtalene som i dag står for over en tredel av selskapets omsetning. Investorene frykter det innebærer vesentlig reduserte inntekter for selskapet.
RIM-sjef Thorsten Heins er beredt på å satse alt for å gjøre Blackberry 10 til en suksess. Samtidig har han måttet revidere strukturen i operatøravtalene som i dag står for over en tredel av selskapets omsetning. Investorene frykter det innebærer vesentlig reduserte inntekter for selskapet. Bilde: Julie Fletcher/Bloomberg/Getty Images/All Over Press
21. des. 2012 - 09:40

Tallene som Blackberry-leverandøren RIM (Research In motion) leverte i går for kvartalet ut desember, var mindre dårlig enn analytikerne hadde ventet. Skattemessige forhold gjør at selskapet leverer et ørlite overskudd på 9 millioner dollar av en omsetning på 2,73 milliarder dollar.

For et år siden var kvartalsomsetningen nesten dobbelt så høy, 5,17 milliarder dollar, og nettoresultat etter skatt var 265 millioner dollar.

Det beskjedne overskuddet kommer fram ved at RIM antar å få tilbake tidligere innbetalt skatt. Selskapet opplyser at dersom man utlikner tilbakebetalingen mot tidligere kvartaler der det ble innbetalt for mye skatt, sitter de igjen med et netto underskudd i kvartalet på 114 millioner dollar, tilsvarende 0,22 dollar per aksje. Det er bedre enn analytikernes forventning om et tap på 0,35 dollar per aksje.

Toppsjef Thorsten Heins erkjenner at selskapet ligger langt nede, men mener situasjonen nå har stabilisert seg.

Analytikerne som følger selskapet er ikke sikre på at han har rett.

RIM har en annen forretningsmodell enn konkurrerende leverandører av smartmobiler, fordi de også leverer egne tjenester.

Blackberry er både noe man kjøper og noe man abonnerer på. Abonnementsinntektene går ikke direkte til RIM, men betales gjennom mobiloperatøren. Det innebærer at RIM må inngå avtaler med mobiloperatører for å få inn en vesentlig del av sin omsetning. Per i dag står operatøravtalene for rundt 36 prosent av RIMs inntekter.

Om en måneds tid vil RIM lansere sine lenge etterlengtede Blackberry 10. De nye modellene betyr bære eller briste for selskapet.

Heins hadde en dårlig nyhet til sine aksjonærer: Operatøravtalene knyttet til Blackberry 10 vil føre til avgjørende endringer i RIMs tjenesteomsetning. Bedriftsbrukere vil kunne velge å avstå fra flere eller endog alle tjenester fra RIM. Hvordan det vil forholde seg for private brukere, fikk analytikerne ikke svar på.

Inntrykket investorene satt igjen med, var at en omlegging av operatøravtalene kan føre til betydelig inntektstap for RIM de kommende kvartalene. RIM-aksjen falt 9 prosent da dette ble kjent.

Bildet er ikke helsvart for RIM.

De har fortsatt 79 millioner abonnenter, hvilket vil si at de tapte bare rundt én million i løpet av kvartalet. Tilbakegangen i modne markeder kompenseres av vekst i kommende markeder, særlig i India. Det ble solgt 6,9 millioner Blackberry i kvartalet, og 255 000 nettbrett («Playbook»). I foregående kvartal var salgstallene 7,4 millioner Blackberry og 130 000 Playbook.

RIM har ikke gjeld, og besitter en likvid beholdning på 2,9 milliarder dollar. Toppsjefen ga klare signaler om at han vil ta av reserven for å sørge for at Blackberry 10 blir en suksess.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.