FORBRUKERTEKNOLOGI

RIM vil kjøre Android apps på Playbook

Utvikler egen virtuell maskin for å unngå juridisk trøbbel rundt Dalvik.

RIM vil mer enn sjudoble tallet på applikasjoner til nettbrettet Playbook dersom de greier å klone den virtuelle maskinen Dalvik til operativsystemet QNX.
RIM vil mer enn sjudoble tallet på applikasjoner til nettbrettet Playbook dersom de greier å klone den virtuelle maskinen Dalvik til operativsystemet QNX.
14. feb. 2011 - 10:44

Det har de siste ukene vært flere meldinger om at RIM tar sikte på å kunne kjøre Android-applikasjoner på sitt kommende sju tommers nettbrett Playbook, en enhet med svært lovende spesifikasjoner, som doble kameraer, støtte til Flash, full HD, Open GL, Java, HTML 5 med mer, samt støtte til de samme sikkerhets- og krypteringstjenestene som RIMs mobiltelefon Blackberry.

    Les også:

Android-applikasjoner krever en egen virtuell maskin som er en del av Android-operativsystemet. Denne virtuelle maskinen, Dalvik, er avledet av Java, og er gjenstand for et søksmål fra Oracle der det blant annet påstås at Dalvik har rappet kildekode fra Java.

Playbook har et eget operativsystem, basert på QNX, en sanntidsvariant av Unix. I likhet ved Android er QNX Posix-kompatibel. Det kreves likevel tilpasninger for å gjøre nettbrettet i stand til å kjøre Android-applikasjoner. Det gir RIM valget mellom å lage en QNX-variant av Dalvik, eller lage en egen virtuell maskin som reproduserer den samme funksjonaliteten.

I slutten av januar meldte Infoworld at RIM trolig vil velge å lage en QNX-variant av Dalvik.

Fredag meldte Bloomberg at RIM har bestemt seg for ikke å bruke Dalvik, for ikke å trekkes inn i patentsøksmålet mellom Oracle og Google. Støtten for Android-applikasjoner skal bygges inn i selve operativsystemet QNX.

I forkant av lanseringen har Playbook, som rettes mot profesjonelle brukere, mottatt støtte fra mektige aktører som SAP, Citrix og IBM. Motivet for å tilby støtte til Android-applikasjoner er å gjøre plattformen langt mer applikasjonsrik enn den ville vært på egenhånd. Playbook har i dag tilgang til 20.000 applikasjoner fra RIMs App World. Til sammenlikning skal det foreligge anslagsvis 130.000 applikasjoner for Android.

Analytiker Tero Kuittinen hos MKM Partners mener Android-støtten kan øke salget av Playbook med 30 til 50 prosent. Han mener RIM kan selge over 4 millioner eksemplarer i 2011. Hans forrige prognose for 2011 var 3 millioner eksemplarer.

I forrige uke kunngjorde sveitsiske Myriad Group et nytt produkt, Alien Dalvik, som skal gjøre det mulig å kjøre Android-applikasjoner på andre plattformer enn Android, i første omgang Nokia og Intels MeeGo.

Meldingen til Bloomberg nevner ikke Alien Dalvik, men deres tre anonyme kilder siteres dit hen at RIMs Dalvik-klone utvikles internt, og kan være klar i løpet av annet halvår i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.