BEDRIFTSTEKNOLOGI

Rimelig å produsere HD DVD-plater

Krigen mellom de to nye DVD-formatene kan bli avgjort av prisen på platene.

23. aug. 2004 - 11:12

Memory-Tech, en av de største produsentene av optiske plater i Japan, demonstrerte i forrige uke produksjon av HD DVD-plater ved å benytte en lett modifisert DVD-produksjonslinje. Dette skriver IDG i Japan.

Memory-Tech mener at det allerede fra starten av vil kunne produsere ferdiginnspilte HD DVD-plater til en kostnad som bare er ti prosent høyere enn produksjonskostnadene for dagens DVD-plater. Prisene ventes deretter å synke, vet at produksjonstiden reduseres ytterligere.

Ifølge IDG er produksjonstiden til Memory-Tech for HD DVD-platene 3,5 sekunder per plate, et halv sekund lenger tid enn for DVD-platene. Under demonstrasjonen, ble det i noen minutter vist fram HD DVD-produksjon. Så ble produksjonslinjen stanset, stemplingsverktøyet byttet og produksjon av DVD-plater startet. Byttet av stemplingsverktøy skal ha tatt omkring fem minutter.

Det anses som viktig at Memomy-Tech i demonstrasjonen har fokusert på selve produksjonen og ikke mer konsumentorienterte egenskaper som bilde- eller lydkvalitet. Dette kan indikere at det ikke er hos forbrukerne, men hos lederne i filmdistribusjonsbransjen at valget mellom HD DVD og det konkurrerende Blu-ray Disc-formatet (BD) vil skje.

    Les også:

Mye av årsaken er nok at det i mange tilfeller vil være vanskelig å skille de to formatene når det gjelder kvaliteten på innholdet. Begge har valgt eller vurderer å ta i bruk de samme metodene for videokomprimering, inkludert MPEG4 og Microsofts VC9. Men mye tyder på at kostnadene forbundet med produksjon av Blu-ray Disc-plater vil være betydelig høyere enn for HD DVD. Dette skyldes at HD DVD har langt mer felles med dagens DVD-plater enn det BD-platene har. For produksjon av BD-platene må det trolig bygges helt nye produksjonslinjer.

En forskjell viktig forskjell er det likevel at Blu-ray Disc-formatet potensielt kan lagre betydelig mer data enn det HD DVD-formatet kan. Sony har tidligere denne måneden antydet at det vil være mulig å lagre 100 GB med data på en firelagsutgave av Blu-ray Disc, mens ferdiginnspilte HD DVD-plater med ett lag bare rommer 15 GB. HD DVD-standarden støtter også ferdiginnspilte plater med to lag og 30 GB lagringskapasitet, men det er ennå usikkert hvor mye det vil koste å produsere disse. Blir kostnadene mer enn 40 prosent høyere enn for platene for ett lag, mener Memory-Tech at slik produksjon ikke har noen hensikt.

Så lenge Blu-ray Disc Founders ikke har avgjort hvorvidt Blu-ray Disc skal ta i bruk mer avanserte komprimeringsteknologier enn MPEG2, har HD DVD et fortrinn siden platene kan romme omtrent 180 minutter med høyoppløst video komprimert med MPEG4 eller VC9. En 29 GB BD-plate rommer omtrent 132 minutter med høyoppløst MPEG2-video, noe som ifølge Microsoft ikke er tilstrekkelig for omkring fem prosent av filmene. Men trolig vil Blu-ray Disc Founders velge i hvert fall én av de mer effektive codec'ene under en samling i september, noe gjør at BD-platene enten kan romme enda mer film og tilleggsmaterial enn HD DVD-platene. Eventuelt kan den ekstra plassen også benyttes til lagre lyd komprimert uten tap.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.