Rimelig e-postmaskin på 700 gram

Et indisk selskap har utviklet en rimelig maskin for å sende og motta e-post. Målet i år er å selge 64.000 eksemplarer til rundt 1400 kroner per stykk.

Et indisk selskap har utviklet en rimelig maskin for å sende og motta e-post. Målet i år er å selge 64.000 eksemplarer til rundt 1400 kroner per stykk.

Maskinen er døpt iStation, og er utviklet av iNabling Technologies Pvt. Ltd, populært kjent som "iNablers". Den selges med et eget e-postabonnement til 20 kroner i måneden.

Produktet er det første fra et selskap som teller 40 utviklere, og som har som mål å lage utstyr for å gjøre internettjenester tilgjengelige for enhver inder innen 2006. Det ble stiftet i 1997, og støttes blant annet av BV Jagadeesh, gründer av Silicon Valley-selskapet Exodus Communications. Det er med andre ord et eksempel på hvordan vellykkede indiske IT-gründere i USA bidrar til å utvikle sitt hjemland.

iStation er formet som en bærbar PC med fullverdig tastatur, og veier 700 gram. Komponentene er valgt for å være så rimelige som mulig. Skjermen er ensfarget, på 240 ganger 128 punkter. Maskinen har 256 kB minne, det samme som fullverdige PC-er fra tidlig på 1980-tallet. E-posten sendes og mottas av et innebygget 2,4 kb/s modem. Innebygget programvare tillater fem uavhengige brukernavn med hvert sitt passord. Hver bruker har en egen adressebok på opptil 10 kB. Små varsellamper forteller når linjen er i bruk og når det er uleste e-post. Det er innebygget kalkulator, klokke og kalender. Lesing og skriving av e-post foregår offline, slik at linjen utelukkende belastes ved mottak og sending. En "luksusutgave" har utgang til skriver. Maskinen kan bare lagre opptil 100 kB med e-post, og gammel post slettes etter hvert som ny post kommer inn.

Tastaturet er engelskspråklig. Programvare kjent under merkevaren Engathi gjør det mulig å skrive e-post på hindi og lokalspråket kannada (iNabling holder til i Bangalore i delstaten Karnataka). Seinere utvidelser vil gjøre det mulig å sende e-post på språkene tamil, telugu, gujarati og marathi.

iNabling driver selv tjenesten som formidler e-post mellom iStation-kundene og Internett. I første omgang markedsføres maskinen i småbyer i Karnataka, definert som tettsteder med færre enn 50.000 innbyggere. Etter hvert som iNabling får utplassert flere servere, vil dekningen utvides til flere distrikter.

iNabling vil møte flere konkurrenter, blant annet den Linux-basert hånd-PC-en Simputer fra stiftelsen Simputer Trust, se artikkelen Indisk hånd-PC taler hindi og tamil.

Til toppen