BEDRIFTSTEKNOLOGI

Rimelig harddisk-erstatter fra SanDisk

Prisen på rene flashminne-baserte harddisk-erstattere er i ferd med å bli kraftig redusert.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. mars 2007 - 12:29

Stadige prisfall på flashminne gjør at man snart vil få et relativt prisvennlig alternativ til harddisker. Flashminne-baserte SSD-er (Solid State Disk) koster fortsatt langt mer enn harddisker per gigabyte lagringsplass, men med en prislapp på 350 dollar (2150 kroner) for SanDisks nyeste 2,5 tommers enhet med 32 GB lagringskapasitet innen rekkevidde for flere. Prisen gjelder riktignok ved kjøp av store kvanta. Enheten ble lansert i dag.

Da Samsung lanserte et tilsvarende produkt på denne tiden i fjor, ble det antydet en pris på mellom 500 og 1000 dollar.

Flashminne har kortere søketid, men langsommere sekvensiell lese- og skrivehastighet enn vanlige harddisker. De bruker betydelig mindre strøm enn harddisker, men har tradisjonelt hatt klare begrensninger i antallet ganger hver celle kan overskrives. Denne egenskapen forbedres dog stadig i nye modeller.

På grunn av lavere energiforbruk skal SSD-er bli mindre varme enn harddisker. De har heller ikke bevegelige deler, noe som gjør at det er mindre ømtålige for ytre påvirkning.

    Les også:

SanDisks nye SSD er utstyrt med SATA-grensesnitt, noe som støttes av nyere, bærbare PC-er. Den skal ha en vedvarende lesehastighet på 67 MB/s og en vilkårlig lesehastighet på 7000 IOPS (Inputs/Outputs per second) hvor hver overføring er på 512 bytes. Gjennomsnittlig søketid er på 0,11 millisekunder.

SSD-en krever maksimalt 0,9 watt.

Enheten foreløpig bare tilgjengelig for PC-produsenter. Den vil bli vist fram under CeBIT-messen som starter denne uken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.