Rimelige og høyfrekvente skjermer

Skjermene til den forholdsvis ukjente produsenten iiYAMA kjennetegnes ved høye vertikale oppfriskningshastigheter og relativt rimelig priser.

Skjermene til den forholdsvis ukjente produsenten iiYAMA kjennetegnes ved høye vertikale oppfriskningshastigheter og relativt rimelig priser.

Til tross for at iiYAMA har hatt produkter på det norske markedet i over ti år, er nok selskapet og dets produkter ukjente for de fleste. Per-Arne Moshovd, produktsjef for iiYAMA hos distributøren Deko as, forteller til digi.no at selskapet nå vil jobbe mye mer målrettet med å få iiYAMA-produktene ut på det norske markedet.

Ifølge Moshovd er iiYAMA en av verdens åtte største produsenter av 17- og 21-tommers skjermer. Selskapet lanserte nylig en rekke nye modeller som skal ha svært stabilt skjermbilde. Stabilitet i skjermbildet reduserer problemer med skjermflimmer og gir skarpere, klarere og mer detaljert bilde. I tillegg skal selskapet ha redusert prisene på alle sine modeller.

- PC-skjermen er den viktigste kontakten brukeren har med maskinen, sier Moshovd. - Jeg tror nå i hvert fall at tiden er moden for et mer helhetlig syn på hva som egentlig er viktig når man skal jobbe/leke med data både på arbeidsplassen og hjemme. Databehandling er ikke særlig behagelig eller morsomt med en dårlig skjerm.

Ifølge administrerende direktør for iiYAMA UK, Paul Butler, fokuser selskapet både på pris og kvalitet. Han ser derfor ingen motsetning mellom en god arbeidsplass og et fornuftig IT-budsjett.

- Vi har utviklet oppfriskningsraten på høyoppløselige monitorer til det maksimale av det som er mulig per i dag, sier han.

Oppfriskningshastighet til en skjerm viser skjermens evne til å fjerne ubehagelig og "skadelig" flimmer. Fosforpunktene på en CRT-skjerm gløder kun i noen få millisekunder, og de trenger derfor å tennes på nytt. Oppfriskningshastigheten beskriver det antallet ganger dette skjer per sekund. VESA (Video Electronics Standards Association) angir en minimum oppfriskningshastighet på 75Hz for å unngå at brukerne føler ubehag i øynene og får hodepine. De fleste høyoppløselige monitorer har i dag nådd opp til disse kravene. Noen produsenter har sågar gått ut over disse, men da med en økt pris som resultat.

iiYAMA tilbyr nå skjermer med en oppfriskningsrate på 90 Hz i en maksimaloppløsning på 1600 x 1200 i blant annet Vision Master Pro450 A901HT, en 19-tommers CRT-skjerm til 7.690 kroner eksklusiv mva.

Tre av de nye monitorene – Vision Master Pro400, Pro501 og Pro502 – er utstyrt med DiamonTron P-NX teknologi. Disse skal gi maksimal billedkvalitet helt ut i skjermens hjørner. For å få til dette benytter iiYAMA tre laserkanoner, tre sett med linser og tre Quadro Polar-elektroder.

iiYAMA Vision Master 400, 501 og 502 har en flatere og mer firkantet bilderør som benytter skyggemasketeknologi. Dette er et perforert ark av metall som ligger bak skjermglasset og skal gi muligheten å belyse fosforpunktene helt nøyaktig for å skape en helt presis fargegjengivelse.

Vision Master Pro400, Pro501, og Pro502 benytter en teknologi hvor vertikale tråder er spendt opp som et raster som på denne måten gir "hull" for belysningen av fosforet på skjermen. Denne løsningen gir et større lysutbytte kort og godt fordi det er mindre metall som skjermer for "belysningen" av fosforbelegget på skjermen.

Innstilling av skjermens funksjoner foregår ved hjelp av menyer på skjermen som styres av tre trykknapper på skjermens fremside. En ny funksjon her er en utestengningsmulighet som gir brukerne ennå en mulighet til å stenge for uautorisert bruk. Skjermens lysstyrke, kontrast etc. settes enkelt opp helt optimalt på den enkelte brukers arbeidsplass. Alle de seks nye skjermene er Windows 95 plug-and-play DDC kompatible og innfrir TCO 92 og TCO 95 regulativene.

I alle monitorer er det benyttet KFK-frie materialer og ikke giftige metaller. iiYAMA-produktene er derfor helt ut økologisk gjenvinnbare.

iiYAMA produserer også opptil 18 tommer store LCD-skjermer.

Til toppen