Rimeligere mediesenter fra Microsoft

Blant de største nyhetene ved Microsofts nye Windows XP Media Center Edition 2005, er lavere pris.

Som ventet lanserte Microsoft tirsdag en ny utgave av selskapet mediesenterversjon av Windows XP. På forhånd var det klart at operativsystemet skulle ha støtte for mer enn én tv-mottaker. Nå viser det seg at antallet er tre, slik at brukeren kan for eksempel gjøre opptak av to ulike tv-sendinger samtidig som han ser på en tredje. Dette avhenger selvfølgelig av at PC-en operativsystemet er installert på, har tre slike mottakere. Dette vil gjøre maskinvaren betydelig dyrere, så de fleste av Microsofts partnere vil fortsatt, i hvert fall på kort sikt, bare utstyre maskinene med én mottaker. Opptakene kan gjøres med HDTV-kvalitet.

Noe senere i år skal det bli mulig for brukerne å fjernprogrammere tv-opptak via Internett ved hjelp av MSN Remote Record.

Den nye mediesenterutgaven skal gjøre det enklere for brukerne å finne filmer de kan ta opp, gjennom en funksjon som kalles Movie Finder. Ved hjelp av denne skal brukerne kunne se lister over nye filmer, filmer som har fått spesielt gode anmeldelser, samt søke etter filmer basert på kategorier som skuespillere, genre eller regissør. Både lyd- og filmopptak skal kunne brennes til CD eller DVD, gjennom Sonic AuthorScript, som er integrert i brukergrensesnittet.

Windows Messenger er nå også integrert i systemet, og skal kunne benyttes ved hjelp av tastatur eller fjernkontroll, gjerne samtidig som brukeren ser på tv.

I tillegg har Microsoft frisket opp skrivebordsflaten i operativsystemet, noe som er den første visuelle designoppdateringen siden Windows XP ble lansert. Avspillingsdelen av systemet er nå basert på Windows Media Player 10.

    Les også:

I forbindelse med den nye utgaven skal Microsoft ifølge News.com ha satt ned prisen på programvaren. Mens de tidligere utgavene av operativsystemet skal ha kostet mer enn Professional-utgaven, skal 2005-utgaven koste et sted mellom det Windows XP Home og Windows XP Professional gjør, men operativsystemet vil i utgangspunktet ikke bli solgt separat. Det er heller ikke tilpasset norske brukere og tjenester, selv om det i likhet med den forrige utgaven nok vil bli tilgjengelig hos enkelte leverandører.

I USA er det i første rekke Dell, Gateway, Hewlett-Packard, Sony og Toshiba som skal levere PC-er med Windows XP Media Center Edition 2005.

I forbindelse med lanseringen av operativsystemet, har flere maskinvareleverandører lansert en type enheter som går under fellesbetegnelsen Media Center Extenders. Dette er enheter som er spesielt tilpasset Microsofts nye løsning, og inkluderer trådløse mediemottakere, PDA-er og andre mobile enheter. En tilsvarende, trådløs mediemottaker ventes også for Xbox.