FORBRUKERTEKNOLOGI

RIMs tablet tilbyr det iPad mangler

Playbook er myntet på profesjonelle brukere.

RIM Playbook utfordrer ikke iPad på konsumentmarkedet. Den er konstruert fra bunnen av med tanke på profesjonelle brukere. Noe av det mest spennende er operativsystemet QNX.
RIM Playbook utfordrer ikke iPad på konsumentmarkedet. Den er konstruert fra bunnen av med tanke på profesjonelle brukere. Noe av det mest spennende er operativsystemet QNX. Bilde: RIM
28. sep. 2010 - 09:49

Kanadiske Research In Motion (RIM) lanserte i går sitt første nettbrett, døpt Playbook. Betegnelsen er misvisende: Apparatet er konstruert fra grunnen av med tanke på profesjonelle brukere, og har ikke ambisjoner om å konkurrere med Apple iPad på konsumentmarkedet, selv om RIM framhever at Playbook er «ideell for spill, medier, apps og alt i det virkelige Internett».

RIM forhåndsvarslet Playbook i april i år, samtidig med at de kjøpte det kanadiske programvareselskapet QNX Software Systems. QNX er et Unix-basert sanntidsoperativsystem som de siste årene i hovedsak har vært brukt til dedikerte apparater og i industrien, alt fra biler til kjernereaktorer. Det er kjent for å være kompakt og effektivt, og kjører på de fleste tilgjengelige mikroprosessorene, blant dem Power, ARM og x86. Systemet har vært tilrettelagt for x86-plattformen siden 1982.

Allsidigheten til QNX sikrer blant annet ekte fleroppgavekjøring («multitasking»), utnyttelse av flerkjernede prosessorer og høy ytelse innen multimedia, selv med magre fysiske ressurser. Playbook er utstyrt med en tokjernet prosessor i 1 GHz, og 1 GB med minne. Vekten er 400 gram.

RIM har utstyrt Playbook med 7 tommers berøringsskjerm i 1024x600. Det er to kameraer. Det på forsiden brukes til videokonferanser, og har en oppløsning på 3 megapiksler. Det på baksiden har en oppløsning på 5 megapiksler. Playbook støtter full HD, det vil si 1080p, og har Micro HDMI-utgang. Det er støtte for Adobe Flash 10.1, Adobe Mobile AIR, Open GL, Java og HTML 5.

RIM Playbook med e-post. <i>Bilde: RIM</i>
RIM Playbook med e-post. Bilde: RIM

Playbook er tilrettelagt for bedrifter gjennom integrasjonen med RIMs øvrige produkter, både mobiltelefonen Blackberry og serverne for sikker e-post og lynmeldinger. Store bedrifter kjører disse tjenestene på egne servere, andre abonnerer på tjenesten fra RIM.

RIM tilbyr en egen utviklerpakke for Playbook. Utviklerresponsen registrert i amerikanske medier tyder på at man er generelt svært tilfreds med at RIM tilbyr et produkt under QNX, som frigjør dem fra mange av begrensningene i det proprietære systemet til Blackberry-mobilene.

RIM Playbook med lynmelderen BBM Blackberry Messenger). <i>Bilde: RIM</i>
RIM Playbook med lynmelderen BBM Blackberry Messenger). Bilde: RIM

Det antas at RIM vurderer å bytte til QNX også på mobiltelefonene.

Det settes også pris på at RIM legger om betingelsene som tilbys utviklere. De økonomiske betingelsene forenkles, avgiftene til RIM reduseres, og det legges opp en ny web-basert plattform slik at applikasjoner kan utvikles raskere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.