FORBRUKERTEKNOLOGI

Ring over Internett til vanlig telefon

Norske Telio og TeleVoIP tilbyr hver sin løsning for å ringe over Internett til vanlige telefoner.

21. jan. 2004 - 11:25

IP-telefoni – telefoni over Internett i stedet for teleoperatørenes nettverk for mobil eller fasttelefoni – har vært brukt av spesielt interesserte siden midt på 1990-tallet. Bedrifter ser fordelen med enklere kombinasjon av tale og data, og alle ser fordelen med å komme rundt operatørenes tellerskritt, særlig for samtaler over landegrensene.

IP-telefoni fra PC til PC er en ting. Noe helt annet er å tilby en løsning som bevarer IP-telefoniens lavere kostnader, samtidig med at man gjør det mulig å ringe fra IP-telefon til brukere med vanlig fasttelefon eller mobil.

I fjor høst ble det stiftet to norske selskaper med hver sin løsning på denne utfordringen. Begge retter seg mot private brukere og mot småbedrifter. Begge lar deg også ringe med et vanlig analogt telefonapparat, gjerne trådløst, og du bruker det vanlige telefonnummeret til dem du skal ringe til.

Telio har lansert en tjeneste der du lar absolutt all telefoni gå over bredbåndsnettet. Du betaler selskapet en engangsavgift på 495 kroner pluss 100 kroner per telefonnummer som skal flyttes over til Telio-abonnementet. Engangsavgiften omfatter en adapter som lar det kople en analog telefon til datanettet, altså til en svitsj eller en ruter. Mot et tillegg på 495 kroner får du låne en trådløs IP-telefon.

Abonnementsavgiften avhenger av hvor mange telefonlinjer du vil ha. En linje koster 159 kroner per måned, tre linjer med hvert sitt telefonnummer kommer på 289 kroner per måned. Det gir for eksempel en dedikert linje for faks, og to linjer for samtaler.

Telio tilbyr gratis samtaler til fasttelefon innenriks, og lover å være rimeligere enn alle andre når du ringer til en mobil. For utenlandssamtaler til fasttelefon er månedens første 100 minutter gratis, deretter 49 øre per minutt. I "spesielle" land er det unntak.

Mens Telio gir deg IP-telefoni uten PC, går en av løsningene til TeleVoIP ut på at du installerer spesiell programvare på en Windows-PC (kalt Dialpad), og ringer fra PC-en. 2. februar lanseres en USB-adapter som lar deg kople en analog telefon til PC-en, og styre Dialpad-programmet fra telefonapparatet. Med denne løsningen behøver du ikke overgi deg helt til tilbyderen av IP-telefoni, slik du må med Telio. På den andre siden kan den analoge telefonen som du bruker til IP-telefoni, ikke ta i mot innkommende samtaler til ditt vanlige nummer.

Tjenesten til TeleVoIP profileres primært som et middel for å redusere prisen på internasjonale samtaler. Den PC-baserte IP-telefonien suppleres av et annet produkt, et telekort der du ringer til utlandet fra din vanlige telefon, men via TeleVoIP. For begge tjenestene er TeleVoIPs vesentlige bidrag at de formidler samtalen over Internett i stedet for over det vanlige telenettet, og ordner overgang fra IP til vanlig telefoni i den andre enden av samtalen.

Ringer du fra PC-en, forhåndskjøper du ringetid fra TeleVoIP opptil 500 kroner, eller du etablerer en egen bedriftskonto. Velger du telekort, er det mange alternative kort tilpasset forskjellige ringemønstre og behov.

Med begge tjenester lover TeleVoIP opptil 90 prosent besparelser i forhold til utenlandssamtaler gjennom Telenor. Ut januar er det interessante tilbud på blant annet startpakke med ringekonto og headset til PC.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.