Ring som du vil nyttårsaften

Like over midnatt den 1 januar forventes det at mange vil ta av telefonrøret for å sjekke om summetonen fremdeles er der. Telenor vil ikke fraråde at noen gjør dette, og sier at folk flest kan ringe som de vanligvis ville ha gjort.

Like over midnatt den 1 januar forventes det at mange vil ta av telefonrøret for å sjekke om summetonen fremdeles er der. Telenor vil ikke fraråde at noen gjør dette, og sier at folk flest kan ringe som de vanligvis ville ha gjort.

- Dette er ikke blant kjerneproblemene vi arbeider med rundt år 2000 problemene, sier direktør i Telenors år 2000-program, Kjell Engen. Han sier til digi.no at Telenor ikke går ut med noen signaler som fraråder folk å sjekke summetonen eller ringe lykkeønskninger til slekt og venner ved midnatt.

Flere av de amerikanske lokaltelefoniselskapene går nå ut med advarsler til sine brukere om at en helst bør unngå å ta av rører rett etter midnatt bare for å sjekke om en har summetone. Telenor vil ikke gjøre det samme.

- Folk bør oppføre seg slik de vanligvis ville gjort, sier Engen i Telenor.

Ifølge ham skal det norske telenettet fungere også etter årtusenskiftet også med hensyn til kapasitet. Og om noen skulle oppleve sperr i telenettet vil det naturlig komme av at ekstra mange er oppe på denne spesielle natten og ekstra mange skal ringe til andre.

- Vi tror at mange som ellers ikke ville ringe, ville gjøre det denne natta. Likevel tror vi at telenettet skal kunne ta unna den ekstra trafikken.

Engen utelukker ikke at noen vil motta opptattsignal når de løfter rører istedet for summetonen. - Da er det bare å legge på og prøve igjen om noen minutter.

Telenor planlegger å sitte klar til å løse prøblemer etter hvert som en opplever eventuelle problemer på den østlige halvkule som får 1. januar tidligere enn resten av verden. På New Zealand kommer år 2000 allerede kl. 1300 norsk tid på nyttårsaften, og tidsforskjellen gjør det mulig å forberede seg på eventuelle problemer som også kan oppstå i det norske telenettet.

Den internasjonale teleunionen organiserer en egen Early Warning-database i USA der de ulike teleoperatørene vil legge inn informasjon om lokale problemer etter hvert som de oppstår, slik at andre kan dra nytte av andres erfaringer.

Også mobilselskapene regner med at de blir tidenes trafikktopp på nyttårsaften. Informasjonssjef i Telenor Mobil, Elisabeth H. Gjølme regner med at selskapet skal kunne ta unna all trafikk, men utelukker ikke at noen vil få problemer med å komme igjennom.

Informasjonssjef i NetCom, Guri Wormdahl, sier at mobilnettet ikke er bygd for den trafikken en venter rundt midtnatt år 2000, og sier at kundene kan risikere å ikke komme igjennom på nyttårsaften. Det er en sannhet uten modifikasjoner, sier hun.

Til toppen