Risikabel innstilling i Windows lever videre

Heller ikke i Windows 7 har Microsoft gjort filetternavnene synlige som standard.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. mai 2009 - 11:03

En av de mest omdiskuterte egenskapene i Windows de siste ti årene, er at operativsystemet skjuler den siste delen av filnavnet, dersom dette etternavnet er knyttet til en filtype som er kjent for operativsystemet. Problemet med dette, er at brukerne da ikke like enkelt kan se hva slags fil de faktisk de forsøker å åpne.

Dette kan utnyttes av ondsinnede som utstyrer en fil med to etternavn, for eksempel «dokument.txt.exe». For brukeren vil den siste delen av navnet skjules, slik at det for brukeren ser ut som om filen heter «dokument.tx»t - altså en tilsynelatende uskyldig tekstfil. Men egentlig dreier det seg om en kjørbar filer som kan inneholde hva det måtte være av skadelig kode.

Det er også mulig for forfatteren av den ondsinnede filen å utstyre filen med et ikon som får den til se ut som en uskyldig fil.

Mange hadde nok håpet at Microsoft med Windows 7 endelige skulle rette opp i dette problemet, som har eksistert i alle fall siden Windows NT. Det hadde hadde også det finske sikkerhetsselskapet F-Secure håpet, men som det går fram av dette blogginnlegget, har det ikke skjedd noen endringer på denne fronten i Windows 7, i alle fall ikke i RC-utgaven.

Riktignok er det forholdsvis enkelt å få Windows til å vise filetternavnene. Men den jevne bruker vet trolig ikke om denne muligheten, og de tenker i alle fall ikke på farene som er knyttet til standardinnstillingen.

Innstillingen kan endres på flere steder, men det enkleste er kanskje å åpne «Kontrollpanelet», velge «Klassisk visning» og deretter «Mappealternativer». Under fanen «Vis» kan man så fjerne haken ved «Skjul filetternavn ved kjente filtyper».

Du bør få Windows til å vise etternavnet til alle filer. Illustrasjonen viser hvordan det gjøres i Windows Vista, men det hele ser ganske likt ut også i andre Windows-utgaver.
Du bør få Windows til å vise etternavnet til alle filer. Illustrasjonen viser hvordan det gjøres i Windows Vista, men det hele ser ganske likt ut også i andre Windows-utgaver.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.