JUSS OG SAMFUNN

Risikerer utlevering til USA for lenker

Student (23) i trøbbel for nettstedet han drev i Storbritannia.

Den britiske webdesigneren Richard O'Dwyer risikerer utlevering til USA.
Den britiske webdesigneren Richard O'Dwyer risikerer utlevering til USA.
22. juni 2011 - 16:11

Å formidle lenker til innhold på nettet som bryter opphavsretten er forbudt i en rekke land, også i Norge.

Særlig i USA har praksisen blitt slått hardt ned på. Det siste året har myndighetene tatt arrest i en rekke nettsteder som angivelig har brutt loven, uavhengig av om innholdet er lagret lokalt, eller gjennom pekere til andre.

Nettjenesten TVShack.net led nylig samme skjebne, mistenkt for piratvirksomhet ved å lenke til andre nettressurser med streaming av film og tv-serier.

Den britiske webdesigneren Richard O'Dwyer risikerer utlevering til USA.
Den britiske webdesigneren Richard O'Dwyer risikerer utlevering til USA.

Det spesielle i denne saken er at nettstedet ble drevet fra England, men er tatt ned av amerikanske toll- og innvandringsmyndighetene (US Immigration and Customs). Eieren risikerer dessuten å bli straffet i USA for forholdet.

Kan få fem års fengsel

For tre uker siden ble Richard O'Dwyer (23) arrestert i saken. Den britiske webdesigneren og informatikkstudenten ved Sheffield Hallam University risikerer nå utlevering, ifølge ZDNet.

O'Dwyer er anklaget for å være nettstedets administrator. USA har en spesiell og høyst omdiskutert utleveringsavtale med Storbritannia.

Studenten er i England løslatt mot kausjon inntil en høring starter i september. Blir han utlevert risikerer han inntil fem år bak murene i amerikansk fengsel.

Forsvarsadvokaten i saken, som også representerer den såkalte Pentagon-hackeren Gary McKinnon (en annen brite som i snart ti år har kjempet mot utlevering til USA), sier ifølge avisa The Star at utleveringsbegjæringen bryter klientens menneskerettigheter.

- Serveren var ikke basert i USA, og O'Dwyer hadde heller ikke opphavsrettbeskyttet material på nettstedet sitt. Alt han gjorde var å tilby lenker. Vår påstand er at korrekt sted for å avholde denne rettssaken er her i Storbritannia, hvor han har befunnet seg hele tiden, sier advokaten.

Vil stoppe utleveringsavtalen

På samme tid kommer meldingen om at en komite i det britiske parlamentet oppfordrer til reforhandling av den omstridte utleveringsavtalen landet har med USA. Håpet er å hindre denne og tilsvarende saker, som den mot Gary McKinnon.

- Det er særlig nødvendig å sørge for at briter ikke blir sendt over Atlanteren til rettssaker som følge av påståtte straffbare forhold, som er begått utelukkende eller hovedsaklig i Storbritannia, uten at de blir møtt med noen form for bevis, konkluderer komiteen for menneskerettigheter, som består av parlamentsrepresentanter fra de tre største partiene. Dette ifølge The Guardian.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.