Risikofylt å ansette hackere

Som mange andre sikret TV-kort-selskapet NDS seg verdifull kompetanse da de ansatte hva de trodde var en eks-hacker. Det har fått dramatiske konsekvenser for Murdoch-selskapet.

Som mange andre sikret TV-kort-selskapet NDS seg verdifull kompetanse da de ansatte hva de trodde var en eks-hacker. Det har fått dramatiske konsekvenser for Murdoch-selskapet.

Under dotcom-bølgen skrøt både mange IT-selskaper at de hadde ansatt tidligere hackere. Dette skulle sikre selskapene verdifulle kunnskaper og gi hacker-testing - internt, før produkter ble lansert. Men minst et selskap har fått erfare tungt hvordan slike ansettelser kan slå tilbake. For hvordan kan du være sikker på at hackeren virkelig er avsluttet sin tidligere karriere.

NDS, et selskap som lager smartkort og adgangskontroll for TV-dekodere, ansatte en av sine viktigste plageånder, Christopher Tarnovsky, i 1997. Hans jobb var intern hackertesting og snoking i sine gamle miljøer, skriver Wall Street Journal.

Prisen for å ha skaffet seg hacker-kompetanse kan bli svært høy. For i mars saksøkte det europeiske satellitt-TV-selskapet Canal Plus NDS. Canal Plus, eid av industrikonglomeratet Vivendi Universal.

I det oppsiktsvekkende søksmålet anklages NDS rett og slett for å cracket krypteringen på Canal Plus´ smartkort, og spredde dem via nettstedet DR7.com. For NDS er hovedsaklig eid av Sky Digital Networks, en del av Rupert Murdochs News Corp Ltd-imperiet som konkurrerer mot Canal Plus.

Les også

Etter at kodene ble cracket, ble markedene i Europa og Malaysia oversvømmet med piratkort. Rettssaken mot NDS blir stadig mer alvorlig. Nå har også det store amerikanske satellitt-selskapet Echostar saksøkt NDS og en dommer har utvidet undersøkelsene mot selskapet. Dessuten kommer det trolig et søksmål fra Hughes Electronics som driver satellitt-tv-systemet DirecTV i USA. Selskapet har allerede droppet NDS som leverandør, forteller Wall Street Journal.


Men Vivendi har åpnet for å trekke saken sin som del av en annen avtale med News Corp.

Det sentrale spørsmålet er - hvis anklagene stemmer - om Tarnovsky har cracket kodesystemene etter eget initativ eller på ordre fra ledelsen i NDS. Vinner Canal Plus og Echostar kan NDS uansett sitte igjen med et enormt erstatningskrav hvis det viser seg at Tarnovsky har brukt kunnskaper eller utstyr til å cracke konkurrentene.

Tarnovsky har tidligere arbeidet for en selger av piratkort og i august 2000 snappet politiet opp en pakke adressert til han som inneholdt 40.000 dollar i kontanter, noe som understreker mistanken om at Tarnovsky egentlig kanskje bør stryke "ex-" foran sin hacker-tittel. Tarnovskys advokat hevder at han ikke vet hvem som sendte ham pakken.

Til toppen