– Risikotvitring fra Stoltenberg

Næringslivets sikkerhetsråd advarer mot uvøren opptreden i sosiale medier.

Statsminister Jens Stoltenberg er ivrig bruker av nye tjenester og IT-verktøy, her en iPad.
Statsminister Jens Stoltenberg er ivrig bruker av nye tjenester og IT-verktøy, her en iPad. Bilde: Statsministerens kontor
2. des. 2010 - 08:15

Oslo (NTB): Statsminister Jens Stoltenbergs bruk av sosiale medier under askekrisen utgjorde en sikkerhetsrisiko, mener Næringslivets Sikkerhetsråd. På tross av advarselen våget statsministeren seg på beskjeden twitring torsdag morgen.

Stoltenberg som måtte bile gjennom Europa da askeskyene lammet flytrafikken, fikk stor oppmerksomhet fordi han twitret seg fram på landeveien.

«Regner med å ta et kort matstopp et sted mellom Malmö og Göteborg. Noen som kan anbefale en hyggelig veikro?», spurte for eksempel statsministeren de som fulgte ham på Twitter.

– Er denne personen klar over at han er et terrormål? sier seniorrådgiver i Næringslivets Sikkerhetsråd, Arne Røed Simonsen til Aftenposten.

Twitret igjen
Simonsen sier at han ikke har fått noen reaksjon fra Statsministerens kontor på kritikken, men at han har et inntrykk av at Stoltenberg har begrenset twitringen siden.

Torsdag morgen twitret imidlertid Stoltenberg igjen, tydelig oppdatert på kritikken mot hans bruk av sosiale medier på tur. «på tross av advarsler fra Næringslivets sikkerhetsråd tar jeg sjansen på å twitre litt i dag og. På vei til Lillehammer nå.»

– Ikke fortell alt
Simonsen sier til avisa at eksempelet med Stoltenberg ikke er det verste Sikkerhetsrådet har sett av personer som blottstiller seg i sosiale medier.

– Vi ser mange personer på Facebook og Twitter som er attraktive å komme innpå. De legger ut opplysninger om for eksempel flightnummer, når de reiser til Washington eller Brussel, hva de skal gjøre og hvem de skal møte. De som kan være et mål for informasjonsspionasje eller annen kriminalitet, bør unngå å fortelle på forhånd og i detalj om hvor de skal, sier Simonsen.

Størst på Facebook
– Legger du ut alt hva du tenker og gjør, så er det også lettere å komme innpå deg. Personer som er utsatt for etterretning, spionasje eller andre trusler burde tenke seg om, sier seniorrådgiveren.

Jens Stoltenberg er ledende blant de norske politikerne i bruken av sosiale medier. Han har 82 109 tilhengere på Facebook og 37 384 som følger ham på Twitter. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.