BEDRIFTSTEKNOLOGI

Rivaler sammen om CDMA

En mildt sagt interessant allianse dannet seg i går: Lucent Technologies, Motorola, Northern Telecom og Qualcomm går sammen for å utvikle en felles bredbåndsplattform for den trådløse, digitale CDMA-teknologien, skriver Wall Street Journal.

Øystein Kvistad
5. juni 1997 - 14:32

Gårsdagens allianse er oppsiktsvekkende fordi Qualcomm i lang tid har vært involvert i knallharde patentstridigheter med Motorola, samtidig som Northern Telecom og Lucent er erkerivaler på markedet for telekommunikasjonsutstyr.

CDMA står for code division multiple access og er en avansert teknologi utviklet av Qualcomm for digitale mobilsystemer (eksempelvis PCS) og personlige kommunikasjonstjenester som nå lanseres i USA og mange steder i Asia.

Nå går Qualcomm sammen med Lucent, Motorola og Northern Telecom for å videreutvikle spesifikasjonen i CDMA, blant annet med nye komprimeringsalgoritmer, slik at det kan presses flere telefonsamtaler gjennom det samme radiospekteret. Det er altså snakk om en bredbåndsteknologien som har fått forkortelsen WCDMA (W for wideband).

Japanske NTT er allerede i gang med et liknende bredbåndsprosjekt - der Motorola og Lucent også deltar - som etter planen skal resultere i konkrete løsninger innen år 2000. Selskapene ser på WCDMA som "tredje generasjon" innen digital mobiltelefoni, og sier systemet vil gjøre det mulig å levere høyhastighets multimediatjenester som levende videobilder, videokonferanser og Internett-aksess.

Målet for det nyte WCDMA-samarbeidet er i første omgang å enes en plattform for personlige kommunikasjonsapplikasjoner som brukere verden over er forespeilet vil komme i nær fremtid. Dette inkluderer tjenester som stillbildeoverføring, videokonferanser og høykapasitets datakommunikasjon.

Ved å forbedre kvaliteten og kapasiteten i dagens CDMA-teknologi vil spesielt NTT og andre asiatiske operatører kunne unngå en utvikling der byer nærmest flommer over av ymse mobilnett. I Tokyo for eksempel, en av verdens tettest befolkede byer, fører den eksplosive økningen i antallet mobilabonnenter til at det om tre-fire år nesten ikke vil være radiofrekvenser igjen for å håndtere økt mobilbruk og nye kunder.

Samtidig med at de nye CDMA-kameratene presenterte seg i går, ble det kjent at Qualcomm hadde fått en kontrakt verdt 70 millioner dollar med mobilselskapet til den canadiske telekomgiganten BCE. Qualcomm skal levere dual-mode CDMA-telefoner til BCEs PCS-nett som lanseres senere i år. Disse telefonene kan svitsje mellom PCS og BCEs analoge nettverk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.