Robot ER1 lærer sitt miljø å kjenne

Programvaren EvoVision lar roboten ER1 lære sitt miljø å kjenne, slik at den kan utføre enkle men nyttige oppgaver.

Programvaren EvoVision lar roboten ER1 lære sitt miljø å kjenne, slik at den kan utføre enkle men nyttige oppgaver.

Roboten ER-1 fra Evolution Robotics
Roboten ER-1 fra Evolution Robotics.

Opphavet til roboten ER1 er Evolution Robotics, som ble opprettet i mars i fjor og som begynte å kunngjøre sine første produkter i februar i år. ER1 ble kunngjort i slutten av forrige uke.

Roboten består av en bærbar PC med tralle, kamera og gripearm. Ferdigmontert men uten PC koster den 599 dollar. Den fås også i byggesett, også uten PC, for 499 dollar. Monteringen skal ta en times tid.

Med byggesettet kan den fysiske utformingen varieres med tanke på forskjellige oppgaver. De første leveransene er lovet til juni. Målgruppen er spesielt interesserte, både selskaper og enkeltpersoner.

Opphavet mener langt på vei å ha løst det grunnleggende problemet for en personlig robot, nemlig evnen til å se og forstå sitt miljø. Evolution Robotics har søkt om patent for en algoritme som gjør det mulig for roboten å gjenkjenne miljøet der den skal ferdes, og bevege seg i det på egen hånd, avhengig av oppgaven. Maskinen "ser" gjennom et digitalt kamera, og sammenlikner med en lagret base av opptil noen titusener bilder, slik at den kjenner igjen ting og "vet" hvor den befinner seg. Det har tatt 18 måneder å utvikle denne programvare, kalt EvoVision.

ER1 skal være den første personlige roboten med evnen til å bevege seg og handle ut fra det den ser.

ER1 er også utstyrt med programvare for talegjenkjenning og kunstig tale. Det innebærer at du kan be den hente en bestemt bok og lese høyt fra den for et bestemt barn, gitt at den har lagret bilder av boka og barnet, og knyttet en tittel til boka og et navn til barnet. Hvis du har latt den lagre bilder av kjøkkenet, kjøleskapet og en ølflaske, kan du kommandere den til å hente en kald pils.

Roboten kan forhåndsprogrammeres gjennom et enkelt grensesnitt - som det også er søkt patent på - der du oppgir betingelser som skal følges opp av en handling. Denne egenskapen kan brukes til å få ER1 til å utføre oppgaver ved bestemte klokkeslett, eller når bestemte fysiske betingelser er oppfylt. Den kan tenne vindusbelysningen når det blir mørkt ute. Den kan også gi en pasient en bestemt medisin, og varsle legen hvis vedkommende ikke tar den.

Med et trådløst lokalnett kan ER1 motta ordre ved hjelp av e-post - "sett over potetene" - eller selv sende e-post, med fotografier fra miljøet, for eksempel hvis du vil sjekke om det er kommet lus på potterosen, eller se hvem som ringer på når du ikke er hjemme.

For dem som vil arbeide på et høyere nivå enn det ER1 tillater, leverer Evolution Robotics også en utviklerpakke i forskjellige konfigurasjoner fra 1500 dollar til 10.000 dollar. Nettstedet gir nærmere detaljer.

ER1 er den første i det selskapet lover skal bli en bredt anlagt serie med personlige roboter.

Til toppen