Robotene «tar over» nettet

Står for mer trafikk enn mennesker.

Stadig mer av trafikken på nettet stammer fra roboter, viser tall fra det amerikanske IT-selskapet Incapsula.
Stadig mer av trafikken på nettet stammer fra roboter, viser tall fra det amerikanske IT-selskapet Incapsula.
13. des. 2013 - 11:13

En studie av sikkerhetsselskapet Incapsula anslår at 61,5 prosent av all trafikk på nettsteder stammer fra ulike boter. En del av denne trafikken er skadelig, eksempelvis spam, hacker-verktøy og annet. Selskapet mener at 60 prosent av bot-trafikken er fra ulike former for skadevare. Resten er «god» trafikk i form av søkemotor-roboter.

Da de gjorde den samme undersøkelsen i 2012, fant selskapet at 51 prosent av trafikken stammet fra roboter. Andelen automatisert trafikk har dermed økt, skal man tro selskapet.

Tallmaterialet fra selskapet stammer fra observasjoner fra 1,45 milliarder bot-besøk hentet fra 20.000 nettsteder gjennom en periode på 90 dager. Dette er nettsteder som eies av selskapets klienter.

Om dette utvalget gir et representativt bilde av webben, er selvsagt usikkert. Men målt opp mot undersøkelsen selskapet gjorde i fjor, så er trenden klar: Det er en nedgang i «skadelig» trafikk, altså den trafikken som har til hensikt å stjele informasjon eller spamme.

Blant annet hevder selskapet at det har vært en nedgang på 75 prosent i linkspamming, hvor roboter poster markedsføringslenker i diskusjonsforum og lignende. Tallene viser også at det har vært en nedgang i trafikk som stammer fra ulovlig hackeraktivitet, eksempelvis roboter som sprer skadevare for å stjele kredittkortopplysninger. Det har imidlertid vært en vekst på 8 prosent fra trafikk som utgir seg for å være noe annet enn hva det faktisk er, eksempelvis målrettede og skreddersydde DDoS-angrep.

Fra 2012 skal «god» trafikk ha økt med 55 prosent. Ifølge BBC, som omtaler rapporten fredag, kan det indikere at søkemotorer har økt sin indekseringsfrekvens for å gi mer oppdatert informasjon.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.