DEBATT

Robotene vil revolusjonere regnskapsbransjen

KOMMENTAR: Kan snu outsourcingstrenden, skriver Sami Seikkula i OpusCapita Norge.

Roboter er så mangt. For det er ikke slike menneskelignende maskiner Sami Seikkula skriver om i denne kronikken, men enheter som er spesiallaget for å utføre rutinepregede oppgaver.
Roboter er så mangt. For det er ikke slike menneskelignende maskiner Sami Seikkula skriver om i denne kronikken, men enheter som er spesiallaget for å utføre rutinepregede oppgaver. Bilde: DOE Photo / Alamy/All Over Press
Sami Seikkula
22. apr. 2015 - 14:07

I mange år har forskere forventet at roboter vil overta tradisjonelle arbeidsoppgaver. I en studie som nylig ble gjennomfør av Universitet i Oxford og konsulentselskapet Deloitte ble det estimert at totalt 10 millioner rutinepregede arbeidsoppgaver vil bli overtatt av roboter. Ledende forskere har også estimert at robotene vil kunne gi en besparelse på mellom 5.200 til 6.700 milliarder dollar i 2025. Det er ingen tvil om at roboter og ny teknologi vil utfordre tradisjonelle yrkesgrupper som vi tidligere ikke har opplevd. Dette er spesielt yrkesgrupper som primært jobber med å innhente data og informasjon, og som analyserer denne informasjonen, som i fremtiden vil være truet av robotenes inntog.

65 prosent

Debattvisnitt for administrerende direktør Sami Seikkula i OpusCapita Norge
Sami Seikkula er administrerende direktør i OpusCapita Norge.
Regnskapsbransjen og fakturahåndtering ble på mange måter revolusjonert gjennom bruken av IT og programvare. I dag kan det med sikkerhet konstanteres at roboter eller Robot Process Automation (RPA) er for full fart inn i regnskapsbransjen, og det er forventet at kostnadene vil bli redusert med opp mot 65 prosent dersom robotene overtar de rutinemessige arbeidsoppgavene. På grunn av de høye arbeidskostnadene vil Norge være et satsingsområde for virksomheter som vil forenkle og redusere kostnader innenfor regnskaps- og fakturahåndtering. Dette vil hovedsakelig være såkalte software-roboter som kan benyttes uten implementering av dataprogrammer og store IT-integrasjoner. Disse robotene vil bidra til at transaksjoner gjennomføres med mer nøyaktighet, samtidig som at produktivitet og effektiviteten øker.

Robot-automatisering (RPA) vil aldri erstatte menneskers kompetanse til å analysere data, men bidra til å erstatte rutine- og tidkrevende back-office arbeidsoppgaver. Med innføring av roboter slipper man behovet for at mennesker skal gjennomføre kjedelige, rutinemessige og tidskrevende arbeidsoppgaver. For eksempel bruker mange bedrifter store ressurser på å hente ut opplysninger fra eksterne offentlig registre. Dette er en oppgave som roboter enkelt kan utføre raskere og mer effektivt enn det mennesker vil klare.

Les også: – Automatisering fører til mange nye jobber 

Med robotenes inntog vil det samtidig ikke være like attraktivt å sette ut de enkleste regnskapsoperasjonene til lavkostland. I dag har mange norske bedrifter flyttet regnskapsfunksjonen til land som Sri Lanka og India. Med robotautomatisering vil denne utviklingen reverseres fordi robotene vil gjøre disse oppgavene enda billigere og man får samtidig enda bedre kontroll på arbeidet. Med roboter vil man oppnå fordeler som for eksempel at man kan jobbe kontinuerlig 24 timer 7 dager i uken uten pauser, skape høyere effektivitet og i tillegg forbedre kvaliteten uten at det blir gjort menneskelige feil.

Det er de virksomhetene som er best forberedt på å møte denne utviklingen som i fremtiden vil klare seg best. Robotenes inntog har vi kun sett starten på.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.