Roboter skal sikre europeiske arbeidsplasser

EU investerer milliarder i nytt forskningsprogram.

EU-kommisjonen mener at mer europeisk forskning og utvikling innen robotikk vil bidra til mindre utflagging av bedrifter fra Europa, men også mange helt nye arbeidsplasser.
EU-kommisjonen mener at mer europeisk forskning og utvikling innen robotikk vil bidra til mindre utflagging av bedrifter fra Europa, men også mange helt nye arbeidsplasser. (Bilde: EU-kommisjonen)

EU investerer milliarder i nytt forskningsprogram.

Det høres kanskje en smule absurd ut når EU nå vil investere i roboter for å sikre europeiske arbeidsplasser. Ifølge EU-kommisær Neelie Kroes mener nemlig 70 prosent av innbyggerne i EU at roboter stjeler arbeidsplasser fra mennesker.

Isolert sett er nok ikke dette direkte feil. Mange arbeidsoppgaver, spesielt i industrien, har blitt overtatt av roboter. Men ofte er dette ensidige og repeterende oppgaver, eller oppgaver som hvor mennesker er skadeutsatte. Men bruk av roboter kan også bidra til økt konkurransedyktighet, spesielt innen produksjonsbedrifter.

Det er ingenting som tyder på at denne utviklingen vil snu. Samtidig ønsker EU-kommisjonen både å skape og beholde arbeidsplasser i Europa. Uten konkurransedyktige bedrifter vil arbeidsplassene forsvinne til andre steder, på utsiden av Europa.

I stedet for å lukke øyene for denne utviklingen, er det bedre å utnytte den. Omtrent slik var budskapet Kroes kom med i en tale under Automatica-messen i München i går.

– Europa har behov for å bli en produsent, og ikke bare en forbruker av roboter. Roboter gjør mye mer enn å erstatte mennesker – ofte ting mennesker ikke kan eller vil gjøre, og det forbedrer alt fra livskvaliteten til sikkerheten vår. Integrering av roboter inn i europeisk industri hjelper oss med å skape og opprettholde jobber i Europa, sa Kroes. Hun viste til undersøkelser som forteller at hver industrirobot støtter 3,6 arbeidsplasser.

Asguard v4 er en sikkerhetsrobot utviklet ved  Deutschen Forschungszentrums für Künstliche Intelligenz i Bremen.
Asguard v4 er en sikkerhetsrobot utviklet ved Deutschen Forschungszentrums für Künstliche Intelligenz i Bremen. Bilde: Felix Grimminger, DFKI GmbH

Sammen med euRobotics, en sammenslutning av 180 bedrifter og forskningsorganisasjoner, kunngjorde EU-kommisjonen i går det som omtales som verdens største, sivile forsknings- og innovasjonsprogram innen robotikk. Initiativet omfatter produksjonsindustri, landbruk, helse, transport, sivil sikkerhet og husholdninger. Det kalles for SPARC.

– SPARC vil sikre konkurransedyktigheten til europeisk robotindustri. Robotbaserte automatiseringsløsninger er essensielle for å overvinne dagens mest presserende, sosiale utfordringer, fra demografiske endringer til mobilitet og bærekraftig produksjon, sier euRobotics-president Bernd Liepert i en pressemelding.

EU-kommisjonen har lovet i investere 700 millioner euro i SPARC, mens medlemmene av euRobotics skal bidra med tre ganger så mye – 2,1 milliarder euro. Det er ventet at initiativet vil bidra til mer enn 240 000 nye arbeidsplasser i Europa og en økning i bruttonasjonalproduktet på 80 milliarder euro.

    Les også:

Til toppen