BEDRIFTSTEKNOLOGI

Roboter verner sykehus mot infeksjoner

Spiller en nøkkelrolle i et nytt helseanlegg i Skottland til tre milliarder kroner.

BBC opplyser ikke om hvem som leverer robotene til Forth Valley-sykehuset. Bildet er hentet fra den amerikanske leverandøren Aethon, og viser en av deres helseroboter i aksjon i et amerikansk sykehus.
BBC opplyser ikke om hvem som leverer robotene til Forth Valley-sykehuset. Bildet er hentet fra den amerikanske leverandøren Aethon, og viser en av deres helseroboter i aksjon i et amerikansk sykehus. Bilde: Aethon
18. juni 2010 - 09:51

Et nytt sykehus i Stirlingshire i Skottland, Forth Valley Royal Hospital, som skal ta imot sine første pasienter i august, er ifølge BBC det første i Storbritannia til å bruke roboter i den daglige driften.

Robotene skal bevege seg i forhåndsprogrammerte baner. De tildeles egne heiser, og har egne korridorer i en kjeller. De er fordelt i to grupper som beveges fysisk atskilt fra hverandre, en for «møkkajobber» og en for «rene jobber». Disse holdes strengt atskilt, for å minske risikoen for infeksjoner.

Eksempler på «møkkajobber» er fjerning av avfall og brukt sengetøy, i motsetning til «rene jobber» som å levere måltider og nytt sengetøy.

BBC opplyser ikke om hvem som leverer robotene til Forth Valley-sykehuset. Bildet er hentet fra den amerikanske leverandøren Aethon, og viser en av deres helseroboter i aksjon i et amerikansk sykehus. <i>Bilde: Aethon</i>
BBC opplyser ikke om hvem som leverer robotene til Forth Valley-sykehuset. Bildet er hentet fra den amerikanske leverandøren Aethon, og viser en av deres helseroboter i aksjon i et amerikansk sykehus. Bilde: Aethon

Andre roboter brukes til å rengjøre operasjonssaler og til å hente medisiner fra sykehusets farmasi.

Sykehusledelsen tror bruken av roboter vil minke risikoen for infeksjoner, og gjøre det mulig for staben å bruke mer tid på pasientene.

Sykehusmedarbeidere vil bruke pda-er for å tilkalle roboter og anvise oppgaver.

Sykehuset er beregnet til å koste 300 millioner pund, tilsvarende rundt 2,83 milliarder kroner etter dagens kurs.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.