KARRIERE

Robust ny elev-pc fra Intel

Classmate 2010 kombinerer egenskaper fra netbook, pc-fjøl og iPad.

Skjermen kan vris og leses når den felles ned over tastaturet.
Skjermen kan vris og leses når den felles ned over tastaturet.

Intel har avduket en oppgradert versjon av sin elev-pc, døpt Classmate, beregnet primært på barnetrinnet.

Maskinen er lett som en netbook, og kombinerer egenskaper hentet fra både «tablet pc» og Apples nettfjøl iPad. Den drives av en Atom N450-prosessor, opererer under Windows 7, og er utstyrt med en 10,1 tommers vridbar skjerm. Skjerm og tastatur tåler vann, og maskinen skades ikke av å deise i golvet fra 60 centimeters høyde. Den har dessuten en innebygget hank og et akselerometer som avgjør om skjermbildet skal vises i bredde eller høyde.

Vekten er 1,7 kilogram, batterilevetiden 8,5 timer. Maskinen har innebygget kamera, og kommuniserer over WLAN, alternativt 3G mobil eller Wimax. Den kan også utstyres med GPS, og harddisken på 160 gigabyte kan erstattes med en flashdisk på 32 gigabyte.

Skjermen kan vris og leses når den felles ned over tastaturet.
Skjermen kan vris og leses når den felles ned over tastaturet.

Den trykkfølsomme skjermen kan brukes på to måter: Man kan skrive på den med en spesialpenn, eller man kan bruke fingrene. Grensesnittet tillater imidlertid ikke, i motsetning til iPhone, iPad og HTC Sense, bevegelser med flere fingre samtidig.

Intel produserer ikke maskinen selv, men overlater det til lokale produsenter. Slike finnes i Argentina, Australia, Benelux, Canada, India, Kina, Mexico, Portugal, Spania, Storbritannia, Tyskland og USA. Prisen starter på rundt 500 dollar. Intel har med andre ord ikke lenger ambisjoner om å konkurrere på pris med XO-maskinen til stiftelsen One Laptop Per Child (OLPC), men satser heller på å tilfredsstille henvendelser fra dagens brukere.

Bildene nedenfor illustrerer noen av egenskapene til den nye Intel Classmate.

Tastaturet er som på en netbook, og passer til barnehender.
Tastaturet er som på en netbook, og passer til barnehender. Bilde: Intel
Brukt med spesialpenn settes skjermen i en modus som gjør at håndtrykk på skjermen ikke ødelegger for betjeningen. Programvare i maskinen gjenkjenner håndskrift og gjør det mulig å gjøre lekser ved å fylle ut oppgaveskjemaer.
Brukt med spesialpenn settes skjermen i en modus som gjør at håndtrykk på skjermen ikke ødelegger for betjeningen. Programvare i maskinen gjenkjenner håndskrift og gjør det mulig å gjøre lekser ved å fylle ut oppgaveskjemaer. Bilde: Intel
Brukt som e-bokleser, kan maskinen betjenes med fingertuppene.
Brukt som e-bokleser, kan maskinen betjenes med fingertuppene. Bilde: Intel
En innebygget hank gjør det lettere å bære maskinen rundt omkring.
En innebygget hank gjør det lettere å bære maskinen rundt omkring. Bilde: Intel

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.